• 75
 ≫ 

Vučić otvorio pogon Continental Automotiv Srbija: "Ova fabrika je vrhunac našeg ulaganja u Novi Sad"

 ≫ 

U tom gradu će se razvijati napredna automobilska elektronika

  • 75
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Srpska Atina definitivno postaje sve značajniji industrijski centar, IT stecište naše zemlje, ali i pogodno tlo za pokretanje raznih svetskih projekata i otvaranje fabrika od značaja za celu lokalnu zajednicu, ali i Srbiju.

Danas, 7. marta s početkom u 12 časova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Novom Sadu otvorio fabriku "Continental Automotiv Srbija", za razvijanje i proizvodnju napredne automobilske elektronike.

Događaju, osim Aleksandra Vučića, prisustvuju premijerka Srbije, Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atanasković, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović. Predstavnici kompanije zajedno sa predsednikom Srbije obilaze halu u kojoj, kako kaže Vučić, do skoro ničeg nije bilo.

- Pravićemo pola automobila u svetu - kaže predsednik, nakon što obilazi halu i sluša stručna objašnjenja o elektronskim delovima.

Posebnu pažnju je privukao deo za Alfa Romeo, kao i displej koji bi za pet godina mogao da zavlada automobilskom industrijom. Na prvom mestu je da vožnja ubuduće bude bezbednija, jer su vozači često "žrtve" raznih distrakcija.

Displeji su deo svakog automobila današnjice i ne mogu se izbeći, navode iz kompanije "Continental Automotiv Srbija".

- Danas je veliki dan za nas. Mnogi koji su danas ovde nisu bili s nama pre tri godine, kada smo otvarali istraživačko-razvojni centar u Novom Sadu. Bio sam pomalo pesimista, ali danas, kada sam video šta će sve da se pravi u ovoj fabrici posle samo tri godine, mogu da kažem da sam ponosan i presrećan - rekao je predsednik Vučić.

Ovo je treći Kontinentalov centar po broju ljudi, odmah posle Nemačke i Rumunije, dodaje predsednik Srbije.

Kaže da u Novom Sadu 35 godina nije bilo nijedne fabrike, a sada ih već ima nekoliko, pri čemu je, ističe Vučić, "Continental Automotiv Srbija" vrhunac ulaganja u ovaj grad. U aprilu ove godine treba da bude pokrenut i Institut za veštačku inteligenciju.

"Bez Nemačke ne bismo mogli da budemo ovako uspešni u ekonomiji", kaže Vučić.

- Današnji datum je za nas poseban. Otvaramo istraživačko-razvojni centar u Novom Sadu, gde radi oko 600 visokokvalifikovanih stručnjaka. Verujem da će fabrika postaviti najviše standarde. Sa oznakom "Made in Serbia", bićemo poznati u celom svetu, kreiraćemo trendove - rekao je generalni direktor kompanije, Saša Ćuringa.

- Čast mi je da učestvujem na otvaranju naše nove fabrike, i naročito sam zadovoljan što je ovo otvaranje znak naše saradnje u Srbiji. Pozitivno korisničko iskustvo igra sve veću ulogu u percepciji vozila - kaže izvršni direktor kompanije, Frank Rabe. Naglašava i impresivno 3D iskustvo za sve vozače, kao budućnost automobilske industrije.

Javnosti se obratio i Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.

- Veoma je velika čast što sa vama mogu proslaviti otvaranje novog postrojenja, i želim da čestitam Novom Sadu i kompaniji "Continental Automotiv". Nemačka je ekonomski partner broj 1 Srbije, čak i tokom pandemije, nivo nemačkih firmi u Srbiji je sve veći. Investicije su veće od 2,5 milijarde evra, što je kreiralo 8.000 radnih mesta - naveo je Šib.

U ovom centru u Novom Sadu, novi proizvodi nemačke kompanije neće se samo razvijati, već i proizvoditi. "Želim da etikate Made in Serbia bude jaka kao i ona Made in Germany", naveo je ambasador.

Blizina EU, infrastruktura i kvalifikovana radna snaga su tri ključne stavke za investiranje u Srbiju, smatra Tomas Šib.

Video: Brnabić: 40 miliona evra investicija u dve gondole

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    7. mart 2021 | 12:13

    Dzabe otvaraju kad ne mozes dobiti nijednu bolju poziciju bez veze. Samo mozes da motas kablove ako nemas. Za to ce te zvati 100%

  • Brundo

    7. mart 2021 | 14:23

    Ponovo strana firma koja je dobila barem 50 miliona evra subvencija da dodje i eksploatise Srbiju i njenu radnu snagu.Tako se ne razvija domaca privreda.

  • Lola

    7. mart 2021 | 12:19

    Svaki mesec nova fabrika a posla sve manje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>