• 4

Turizam i dalje na klackalici: Popularni grad iz komšiluka ostaje "kraći" za brojne rezervacije

U Splitsko-dalmatinskoj županiji (Hrvatska) najgore prolazi Split, sa 15 posto manje privatnih iznajmljivača

  • 4
split

Foto: Pixabay

Zemlje zavisne od turizma, kao što je Hrvatska, teško su podnele korona krizu, koja se iz 2020. prenela i na ovu godinu. Uprkos merama i vakcinaciji, virus nas ne ostavlja "na miru", a kako to utiče na letnju sezonu?

Recimo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koju nazivaju turističkom mekom Hrvatske, u proteklom periodu je broj privatnih iznajmljivača smanjen je za 11 posto, a u gradu Splitu - za gotovo 15 procenata.

Ono što je svakako preduslov za dolazak gostiju jeste sigurno epidemiološko okruženje, tj. oznaka "Safe Stay in Croatia", koju preporučuje Gordana Piteša iz Zajednice porodičnog turizma HGK - Županijske komore Split.

U ovom trenutku je mali broj rezervacija, kaže ona, i preporučuje iznajmljivačima da stave naglasak na prodaju i da budu prisutni na više mreža, piše Jutarnji.hr.

Očekuje se i da privatni iznajmljivači izađu sa konkretnim predlozima mera koje bi im olakšale poslovanje. Zajednica je krajem februara ove godine resornom ministarstvu uputila meru kao što je oslobađanje od plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak, kojem je rok 31. mart.

Tu su i predlozi vezani za oslobađanje od plaćanja turističke takse članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete, uz uslov da u njima nisu imali registrovane goste.

Na sednici se takođe govorilo o nužnosti organizovanja dodatnih punktova za testiranje, o ubrzavanju samog testiranja, adekvatnijoj ceni testova za goste i tome slično.

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    7. mart 2021 | 10:21

    A KAKVE OVO VEZE IMA SA SRBIJOM I SRBIMA ??!!!

  • Boža zemunac

    7. mart 2021 | 10:28

    Za Split me baš zabole.......

  • mauro

    8. mart 2021 | 09:42

    pa kako nema..neznam za split..ali za istru..pljujete vina od kojih je najmanje trecina vinara srba..najmanje trecina apartmana od srba..najmanje trecina restorana srba..najmanje trecina hotela,hostela itd od srba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>