• 0

Od otpada do proizvoda: Garići su spojili posao i ljubav, među retkima u Srbiji prave ovo ulje

Nakon što nabave šipurak od dobavljača koji pravi džemove, Marina i Mirko uzimaju seme i kreću prvo u postupak pranja...

  • 0
Marina i Mirko Garić

Foto: Rina.rs

Zavoleli su se kao studenti hemije, a kasnije svoju ljubav pretočili i u posao. Marina i Mirko Garić iz Kragujevca jedni su od retkih u Srbiji koji cede ulje od divlje ruže.

Njihova kuća u Šumaricama kod Kragujevca im je dom, ali i fabrika za proizvodnju čarobnih mirisa, isisanih iz najlepših i najboljih srpskih travki, pomešanih sa formulom koju su ovo dvoje mladih ljudi sami ispisali.

- Moji roditelji se bave proizvodnjom džemova, i mnogo šipuraka ostajalo je kao otpad. Nismo imali gde da ga skladištimo, pa smo došli na ideju da od toga može postati proizvod. Raspitali smo se šta je u svetu poznato i cenjeno i odlučili se na ceđenje ovog retkog ulja - kaže Mirko.

Šest meseci trajala je njihova potraga za mašinom koja može da iscedi divlju ružu, jer je samo seme izuzetno tvrdo, a da bi se dobilo od jednog do tri litra ulja - potrebno je više od 100 kilograma šipurka.

- Kao hemičari uvek smo voleli da eksperimentišemo i uspeli smo da dobijemo ulje od divlje ruže bez konzervansa koje je vrlo kvalitetno i traženo na tržištu. Sirovina za veliki broj ulja koja se mogu naći u Srbiji se uvozi, ali mi se trudimo da proizvedemo što veće količine našeg domaćeg - priča Mirko.

Nakon što nabave šipurak od dobavljača koji pravi džemove, Marina i Mirko uzimaju seme i kreću prvo u postupak pranja, zatim sušenja i selektovanja, a tek onda dolazi do ceđenja. Od tih dragocenih kapi kasnije prave eterična ulja od kojih se prave parfemi, što im je dodatni izvor prihoda.

Marina i Mirko Garić

Foto: Rina.rs

- Od ove biljke imamo veliku paletu krajnjih proizvoda, tačnije 21 produkt. Pravimo miks za strije i ožiljke, ali i zlatni serum gde su ubačeni listići zlata, koji se koristi za lice, jer znamo da je i Kleopatra preko noći nosila zlatnu masku na licu kako bi sačuvala svoju lepotu. Svi proizvodi koje mi imamo se koriste u kozmetičke svrhe, za bore, celulit, lice, a melemi za mladeže i bradavice - rekla je Marina.

Usled epidemije proizvode uglavnom prodaju preko interneta i porudžbine šalju brzom poštom, i to svakog dana.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>