• 13

"Ne ulažem u bitkoin, loš je za planetu. Ja sam za vakcine, za nešto konkretno"

"Rudarenje" kriptovalute zahteva određenu energiju, te tako bitkoin godišnje koristi više struje nego cela Argentina

  • 13
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Nova studija Univerziteta Kembridž pokazala je da "rudarenje" bitkoina zahteva više električne energije nego cela Argentina, na godišnjem nivou, i to je ono što smeta milijarderu Bilu Gejtsu.

Kako je naveo: "Kriptovaluta koristi više električne energije po transakciji od bilo koje druge metode poznate čovečanstvu".

Istraživači sa Kembridža kažu da troši oko 121,36 teravat-sati (TWh) za 12 meseci, i prema Gejtsovom mišljenju, "bitkoin je loš za planetu".

Gejts je prethodno rekao da se možete "igrati s bitkoinom samo ako ste bogati kao Ilon Mask", a sada ponovo ukazuje na alarmantne podatke vezane za klimatske promene.

Suosnivač Majkrosofta sugeriše da je bitkoin jedan od faktora koji negativno utiču na te promene.

 

 

Ukratko, Amerikanac nije jedan od onih koji propagiraju digitalni novac, baš kao i Voren Bafet. "Ne želim da investiram u bitkoin. Kupujem vakcine protiv malarije. Ulažem u kompanije koje proizvode proizvode", rekao je Gejts.

S druge strane, ovaj milijarder je ulagao u neke druge digitalne valute. Najpopularnija od svih valuta je definitivno bitkoin, koji ovog momenta vredi malo više od 50.000 dolara.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>