• 4
 ≫ 

Ona više nije samo "bivša žena" Džefa Bezosa: Ima 50 milijardi dolara u džepu, koje nesebično deli

 ≫ 

Do sada je oko 7,2 milijarde dolara Amazonovog bogatstva dato u humanitarne svrhe. Ali, najveći deo tog iznosa dolazi od Mekenzi Skot

  • 4
Mackenzie Scott  bivša žena Džefa Bezosa

Foto: Tanjug/AP

Polovinu svog života Mekenzi Skot je bila udata za Džefa Bezosa, osnivača Amazona i najbogatijeg čoveka sveta. U braku su bili 25 godina, i imaju četvoro dece: tri biološka sina i jednu ćerku, usvojenu iz Kine.

Prisustvovala je "rođenju" vodeće kompanije za e-trgovinu, kada je sve krenulo iz garaže u Sijetlu, i bila je jedan od prvih zaposlenih. Dakle, nije se "bogato udala", jer niko nije ni mogao da pretpostavi u kakvo carstvo će izrasti Amazon.

Ali, uvek je bila u drugom planu. Sve do momenta razvoda, 2019, a tada je njen udeo u kompaniji bio 4 odsto akcija Amazona. Sve u svemu, Mekenzi Skot danas poseduje neto vrednost od 53 milijarde dolara, odnosno ima oko četiri puta manje novca od svog bivšeg supruga.

Ta suma novca je sasvim dovoljna da bude darežljiva, štaviše, u tome je znatno pretekla Bezosa. Skot je poznata po velikodušnim donacijama, upućenim pre svega dobrotvornim organizacijama.

Imam nesrazmernu količinu novca, koju treba da podelim - rekla je Mekenzi Skot. Njen razvod od Bezosa, inače, važi za "najskuplji na svetu". Ali, umesto da kupuje nekretnine, luksuznu odeću i kola, ova Amerikanka se odlučila na davanje.

Do sada je oko 7,2 milijarde dolara Amazonovog bogatstva dato u humanitarne svrhe. Ali, najveći deo tog iznosa dolazi od Mekenzi Skot. Otkako su razvedeni, ona je postala jedan od najznačajnijih filantropa današnjice.

Po zanimanju je pisac, i zanimljivo je da svoje srednje ime - Skot - koristi kao prezime, posle razvoda. Prošle godine je donirala oko 5,7 milijardi dolara, i to uglavnom manjim neprofitnim organizacijama, obrazovnim institucijama za Afroamerikance, bankama hrane ili u borbi protiv kovida-19.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    8. mart 2021 | 09:20

    Žena velikog ❤️

  • Djordije Cvarkov

    10. mart 2021 | 05:09

    Molim Gospodjicu-Gospodju da se javi, vezano za projekte i investicije. Prvo cemo da kupimo svo zemljiste na Kosovu. Onda cemo da primamo milione od sip.arskih i srpskih lobista, zaradimo lepo, pa doniramo Kosovo Srbiji, a Metohiju srpskoj crkvi. Em oderemo politicare, em poklonimo svakom svoje i udjemo u legendu.

  • JA

    8. mart 2021 | 10:49

    Kad vec nesebicno deli, neka udeli i meni nekih 100K$ sta je to za nju...nije da trazim milionce. 😛😏

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>