• 1
 ≫ 

Vakcinisali 40 odsto populacije, sad otvaraju svoju ekonomiju: Proradili kafići, aerodromi i hoteli

 ≫ 

Pandemija korona virusa je žestoko pogodila izraelsku ekonomiju, ali konačno se vidi svetlo na kraju tunela

  • 1
Izrael protesti koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Izrael, svetski predvodnik u vakcinaciji, je zahvaljujući već vidljivim efektima masovne imunizacije proteklog ovog vikenda otvorio najveći deo svoje ekonomije.

Ova bliskoistočna zemlja je za samo dva meseca vakcinisala i revakcinisala 40 odsto svoje populacije. Do sada je ukupno 52 odsto Izraelaca primilo bar prvu dozu Fajzerove vakcine. Izrael je uspeo da nabavi preko 8,6 miliona vakcina ove kompanije sklopivši dogovor sa Fajzerom o deljenju medicinskih podataka, odnosno podataka o vakcinaciji i njenim efektima. U studiji sprovedenoj uživo pokazalo se da ova vakcina značajno smanjuje broj hospitalizacija i pacenijata koji završavaju na kiseoničkoj potpori ili na respiratorima.

Vakcinacija je u kombinaciji sa strogim karantinskim merama dovela i do smanjenja broja zaraženih, koji je u padu već više od mesec dana. Zbog toga se ova zemlja odlučila da ublaži neke restrikcije koje je građanima nametnula, kao i da otvori aerodrome.

Takođe će biti otvoreni i kafići i restorani, sale za svečanosti, sportske dvorane, hoteli i škole, ukoliko se njihovi posetioci i dalje budu pridržavali mera za sprečavanje širenja zaraze. Neka od tih mesta će pak biti otvorena samo za vakcinisane ljude.

Pandemija korona virusa je žestoko pogodila izraelsku ekonomiju. Nezaposlenost je porasla na 18,4 odsto, najviše kao posledica strogih antipandemijskih mera, zbog kojih mnogi ugostiteljski objekti maltene nisu radili. Međutim, sada, kada se čini da je ova zemlja na putu da iskoreni pandemiju, očekuje se i rast potrošnje a samim tim i privrede.

Video: Škola budućnosti u Tel Avivu: Ovako će posle korona virusa izgledati obrazovne ustanove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>