• 0

Jedna od najvažnijih kamatnih stopa na svetu izlazi iz upotrebe: Banke moraju da nađu alternativu

Kako će se sada obračunavati?

  • 0
kredit, rate, kamate

Foto: Shutterstock

Britanski finansijski regulator (FCA) podsetio je da otkucava sat Londonskoj međubankarskoj kamatnoj stopi krajem 2021, i pozvao tržišta da ubrzaju prebacivanje ugovora, vrednih 260 biliona dolara širom sveta, na kamate koje sastavljaju centralne banke.

Do ukidanja LIBOR-a dolazi nakon milijardi dolara izrečenih kazni zajmodavcima zbog pokušaja nameštanja ove kamate, koja se svojevremeno smatrala glavnim svetskim reperom za određivanje cena širokog spektra državnih hartija od vrednosti, cene kreditiranja kompanija do cene zadiživanja kreditnim karticama.

FCA je objavio da će 31. decembra ove godine prestati obračunavanje i objava vrednosti LIBOR-a za ugovore u britanskoj funti, evru, švajcarsko franku, japanskom jenu i američkomi dolaru, pa od januara 2022. banke više neće biti u obavezi da šalju podatke za izračun ove kamate.

Ipak, dve dolarske verzije LIBOR-a će nastaviti da važe do sredine 2023. godine, kako su ranije najavile američke Federalne rezerve.

- Današnja objava označava poslednje poglavlje u procesu koji je započet 2017. godine, kako bi se ukinulo oslanjanje na neodržive LIBOR stope i uspostavili čvršći temelji za finansijski sistem - naveo je guverner Banke Engleske Endrju Bejli u saopštenju.

Dodao je da, imajući u vidu ograničen vremenski rok, svim tržišnim akterima preporučuje da odmah preduzmu aktivnosti i završe svoju tranziciju do kraja 2021.

Umesto LIBOR-a, regulatori preporučuju da se kao osnov za izračunavanje kamate za međubankarske pozajmice koristi stopa na prekonoće depozite.

U Srbiji su stambeni krediti u Srbiji indeksirani uglavnom u evrima i kamatna stopa na tim kreditima je vezana za promenu euribora (tromesečni ili šestomesečni).

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>