• 0

Da li to šef Ikee najavljuje poskupljenje? Mogu li globalne takse da utiču na cene nameštaja?

Mnoge zemlje su poslednjih godina uvele nove carine i druga ograničenja na uvoz. Taj trend su naglasile SAD, pod palicom bivšeg predsednika Donalda Trampa

  • 0
Ikea Foto: Promo/Ikea

Globalne trgovinske tenzije, odnosno sve veće takse na određene proizvode, mogle bi dovesti do rasta cena, upozorava šef Ikee, a piše BBC.

Naime, CEO "Ingka Group", Džesper Brodin, sugeriše da nametanje carina po pravilu ne ide na ruku "običnim ljudima", tj. građanima, kupcima. Svet je inače navikao na pristupačne cene svetski poznatog nameštaja, a šta sada možemo da očekujemo?

Mnoge zemlje su poslednjih godina uvele nove carine i druga ograničenja na uvoz. Taj trend su naglasile SAD, pod palicom bivšeg predsednika Donalda Trampa, a Svetska trgovinska organizacija kaže da su i pre pandemije trgovinska ograničenja bila u porastu.

- To obično dovodi do povećanja troškova proizvoda na kraju dana. I postoje neke zabrinutosti oko toga što se događa, ne samo u Indiji, već i širom sveta - rekao je Brodin u intervjuu za BBC.

Ikea je, kako kaže, uložila milijarde dolara u Indiji, u ambiciozne planove širenja, ali uvozi većinu proizvoda koje prodaje u zemlji, od nameštaja do kuhinjskog posuđa. Vlada Narendre Modija je prošle godine uvela više takse na uvoz, što je otežalo Ikei poslovanje u toj zemlji i takmičenje sa domaćim rivalima.

Cene su presudne, napominje Brodin, i navodi da bi kupovina akcija lokalno - mogla biti od pomoći. Takođe dodaje da je standard da sirovine i proizvode, odakle god da potiču, budu deo održive politike, odnosno borbe protiv klimatskih promena.

Održiva politika

Objašnjava da će reciklaža postati sve važnija u minimiziranju uticaja potrošnje na planetu. Ikea, kako dalje ističe, ubuduće više neće moći da koristi dušeke zasnovane na sirovim materijalima. "Moramo naći pametnije načine", dodao je CEO Ingka grupe.

- Ovo nije dobrotvorna organizacija, ovo je nova ekonomija 2.0, novi svetski poslovni model - kaže Džesper Brodin (53) iz Švedske.

ikea Foto: Pixabay

Još jedna glavobolja mnogih multinacionalnih kompanija je kako osigurati da prinudni rad ne bude zastupljen u lancima snabdevanja. Nedavna BBC-jeva istraga pokrenula je pitanja o pamuku iz kineske regije Xinjiang, mada ne onom koji koristi Ikea.

Kineska vlada poriče da postoji bilo kakav prisilni rad. SAD su među vladama koje pokušavaju da se pozabave tim pitanjem. Ove nedelje je administracija Bajdena pokrenula mogućnost novih zakona zarad "poboljšanja korporativne odgovornosti". I Brodin je saglasan sa tim. Ipak, ne može da garantuje da i u njegovoj kompaniji nema prestupa, ali odmah reaguju ako dođe do spornih situacija.

Onlajn preživljavanje

Oko 80% od 445 Ikeinih prodajnih mesta širom sveta bilo je zatvoreno u nekom trenutku tokom prošle godine, ali Brodin ne misli da će pandemija zauvek promeniti sve u vezi sa maloprodajom.

Kaže da kupci i dalje cene to kada proizvode mogu da vide uživo ili dobiju savete u prodavnici. "Većina ljudi i dalje želi da sedne na sofu pre nego što je kupi", ističe šef ove gigantske kompanije.

Ali, ipak smatra da je bio mudar potez što je Ikea i pre krize ulagala u svoju onlajn prodaju, odnosno internet prodavnicu. Ne krije da su se u jednom trenutku uplašili da će prvi put, nakon 75 godina rada, biti u minusu.

Dodaje i da vlade sveta još neko vreme moraju da podržavaju svoje ekonomije, i napominje da bi neka vrsta normalnosti mogla da nastupi na jesen ove godine. Ikea ima u planu da otvori još 50 novih prodavnica, ali je za sada sve još neizvesno.

Dobra strana svega je što, tamo gde su radnje ponovo otvorene, kupaca ima, možda čak više nego pre, smatra Brodin, što znači da je ljudimo donekle preselo "naručivanje iz fotelje".

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>