• 1

Novi vlasnik uplatio pare državi: Šta će napraviti od banje "Zlatar"?

Prodat iz četvrtog pokušaja

  • 1
Zlatar, Banja Zlatar

Foto: Vesna Bjelić

Banjski kompleks "Zlatar" u Novoj Varoši prodat je na poslednjem tenderu koji su Republička direkcija za imovinu i PIO fond raspisali 9. oktobra, kako je Telegraf Biznis prvi objavio.  

A sada je i potpisan kupoprodajni ugovor sa beogradskom kompanijom Metal Investment Europe, koja je na račun države uplatila 2.546.000.oo evra, što je 200 hiljada više od početne prodajne cene.

Tu informaciju su ranije potvrdili za naš portal u Republičkoj direkciji za imovinu.  Takođe, očekuje se da će investitor uložiti priličnu sumu, a prema nezvaničnim informacijama, renoviranje bi trebalo da počne na leto.

Za manje od godinu dana prodajna cena je gotovo prepolovljena, zbog čega su lokalni preduzetnici nameravali da kupe kompleks. 

Metal Investments Europe bavi se proizvodnjom aluminijuma, i deo je Metal Investments Limited čije je sedište u Velikoj Britaniji.

Banja "Zlatar" izgrađena je 1978. godine, a svojevremeno je bila poznata kao jedinstvena za lečenje bolesti srca, između ostalog i zbog svoje lokacije na 1.230 metara nadmorske visine. Kroz ovaj objekat je za 30 godina prošlo više od 100.000 gostiju, što domaćih, što stranih.

Na prodaju je nuđena i ranije. Dogovora sa kupcem nije bilo (veruje se zbog visoke početne cene), a sada je u poslednjem krugu pred prodaju početna cena za "Zlatar" bila oko 2,3 miliona evra. I sve to za objekat od 12.000 kvadrata na parceli od 4,5 hektara.

Prodaja ove banje usledila je punih šest godina nakon što je država i donela odluku o privatizaciji banjskih kompleksa. Privatizacija banja započela je 2014. godine. Za njih su bili zainteresovani i domaći biznismeni, ali i strane kompanije, iz Slovenije, Nemačke, čak i Kine i UAE. Kupci su često dolazili i odlazili, a čest problem bili su sudski sporovi nad imovinom banja.

Mnogi kompleksi su u međuvremenu zapušteni i sada zahtevaju detaljno renoviranje, što podrazumeva i značajna ulaganja novih vlasnika. I upravo je to jedan od najčešćih razloga naše države za sve intenzivniju prodaju banja.

Video: Tri banje, privreda koja cveta i povratnici: Opština u kojoj južnije nije uvek tužnije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>