• 5
 ≫ 

"Niški aerodrom biće najlepši u regionu posle Nikole Tesle": Država ulaže još 20 miliona evra

 ≫ 

U niški aerodrom biće uloženo 20 milliona evra

  • 5
Tomislav Momirović Niš aerodrom

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović najavio je tokom posete Nišu da će u niški aerodrom biti uloženo 20 milliona evra u toku ove i naredne godine, kao i da će radovi na izgradnji nove aerodromske zgrade početi na leto.

- Na leto kreću radovi na aerodromskoj zgradi, saobraćaj neće biti zaustavljen ni u jednom trenutku pošto će se paralelno izvoditi radovi. Prvo će se raditi nova zgrada, a onda će biti rekonstruisan postojeći deo zgrade - rekao je Momirović tokom obilaska aerodroma Konstantin Veliki.

Najavio je da će gradnja novog kontrolnog tornja SMATS-a na niškom aerodromu početi u oktobru ili novembru. Obezbeđeno je 450 miliona dinara iz državnog budžeta za izradu projektno - tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

- Očekujem u naredne dve godine da imamo potpuno novi i fenomenalan aerodrom, a građani Niša će onda imati sve koristi od vazdušne luke u svom gradu - naglasio je Momirović.

Tomislav Momirović Niš aerodrom

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministar je održao sastanak u Gradskoj kući u Nišu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i po završetku sastanka zajedno su obišli aerodrom Konstantin Veliki i lokaciju stanogradnje za pripadnike bezbednosti Srbije.

Na sastanku su razgovarali na temu ulaganja u komunalnu infrastrukturu Niša - o izgradnji regionalne deponije u okviru projekta "Čista Srbija'''', o izmeštanju železničke pruge iz centra grada, neophodnim sanacijama lokalnih saobraćajnica.

Tokom obilaska aerodroma u Nišu rekao je da je projektovan još 1986, kao i da se upravo po pitanju tog aerodorma vidi koliko je država dobro ispregovarala investiciju sa Vansijem, koji je koncesionar beogradskog aerodroma.

- 2019. je bila najbolja za avio-saobraćaj na Konstantninu Velikom, gde smo imali 420.000 putnika. Mi prema ugovoru sa Vansijem imamo mogućnost da ovde prometujemo milion putnika, možemo i više, ali onda moramo da uđemo u neke drugačije aranžmane za pregovore sa Vansijem - naveo je Momirović.

Tomislav Momirović Niš aerodrom

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kaže da su odvojili velika sredstva za investicije u niški aerodrom, 1,4 milijarde dinara u rekonstrukciju postojeće zgade od 1.500 kvadrata, ali i u izgradnju potpuno nove zgrade koja će imati 7.000 kvadrata. Za to je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 12 miliona evra.

Ministar je istakao da bez obzira što je do sada najveća kriza u istoriji pogodila aviosaobraćaj, naša država ne odustaje od velikih investicija.

Napomenuo je da na niškom aerodromu u januaru bio zabeležan pad prometa putnika od 93 odsto u odnosu na januar prethodne godine.

Ističe da će niški aerodrom biti verovatno najlepši u regionu posle aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. Zgrada će biti kapaciteta 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da kod koncesije aerodroma "Nikola Tesla" moraju da se poštuju neka formalna i neformalna pravila, da je to jedan od najbolje dogovorenih projekata od kojeg država ima velike koristi.

Dodaje da je ključno da se ne centralizuje aviosaobraćaj kao što je pre bio slučaj odnosno da beogradski aerodrom ne bude jedina vazdušna luka, ali i da se ne poremeti aranžman sa Vansijem.

Ministar je obišao i radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u kompleksu "Stevan Sinđelić". Rekao je da dve lamele sa 190 stanova treba da budu izgrađene do 6. oktobra i pozvao izvođače da to ispoštuju.

U toku je stavljanje objekata pod krov, a počelo je unutrašnje sređivanje, kabliranje, postavljanje drvenarije. Naglasio je da to nisu jeftini stanovi, već stanovi koji su izuzetno kvalitetni i energetski efikasni.

Naglasio je da se investicije u Nišu i Niškom okrugu mere stotinama miliona evra.

Video: Drobnjak o Momiroviću: Malo nas je grdio

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>