• 0
 ≫ 

Bakar gura BDP Srbije: Dupliran doprinos Ziđina u 2021.

 ≫ 

Dugoročno gledano bakar je važan i u obnovljivim izvorima energije i elektromobilnosti, a zbog relativno malih svetskih rezervi bakar je materijal od strateškog značaja u svetu

  • 0
bakarne cevi

Foto: Pixabay

Poslovanje i ulaganja Ziđin Bor Kopera, ali i najviša cena bakra na svetskom tržištu u ovom veku mogli bi da dupliraju udeo te kompanije u BDP Srbije ove godine u odnosu na 2019, zaključak je u Makroekonomskim analizama i trendovima (MAT).

Naime, kako navode, Ziđin Bor Koper uz sadašnju cenu bakra od 9.000 američkih dolara po toni mogao bi da doprinese rastu BDP za više od 0,2 procenta, uz podsećanje da je 2019. taj doprinos bio 0,1 odsto.

Navodi se da je učesće te kompanije u BDP-u Srbije oko 0,35 procenata kao i da su veliki investicioni projekti nastavljeni prošle godine iznosili 172,4 miliona evra od čega se na domaće dobavljače odnosilo 124,9 miliona evra.

- Procena je da su investicioni projekti generisali 6,6 milijardi dinara (56,4 miliona evra) bruto dodate vrednosti u 2020. godini, što predstavlja 0,12 procenata BDP Srbije za 2019. godinu - navodi MAT.

Ziđin Bor u 2020. godini izbio je na drugo mesto najvećih izvoznika Srbije sa 388,9 miliona dolara, a u 2019. godini bio je osmi, navodi MAT.

Iako bez detaljnih finansijskih izveštaja kompanije, MAT ocenjuje da je ta kompanija i u 2020. godini poslovala rentabilno, sa 5.482 radnika što je porast od 327 radnika.

Navodi se da su im prihodi od prodaje dostigli 700 miliona dolara, što je za 34,4 procenata više nego 2019. godine

Sagledavajući aktivnosti Ziđin Bora navode da je prošlogodišnjim otvaranjem rudnika Novo Cerovo smanjenja potreba za kupovinu bakronosnih siroviina, a u 2021. godini plan je otvaranje dokupunskog rudnika Čukaru Peki.

Analiza MAT zasnovana je na podatku da je početkom ove godine cena bakra na svetskom tržištu premašila prag od 9.000 američkih dolara po toni što je, uzimajući u obzir i vrednost dolara, najviša cena u ovom veku

Navodi se da je zbog široke primene pre svega u industriji, dugoročno gledano bakar je važan i u obnovljivim izvorima energije i elektromobilnosti, a relativno malih svetskih rezervi bakar materijal od strateškog značaja u svetu

Bakar i njegova cena su u snažnoj sprezi sa privrednim rastom, na prvom mestu dinamikom industrijske proizvodnje Kine.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>