• 0
 ≫ 

Naftni gigant prelomio: Ovako će ubuduće raditi njegovi zaposleni, na obostrani interes

 ≫ 

Iako se ispostavilo da radnici pri novom modelu rada čak provedu do tri sata dnevno duže, okupirani poslovnim obavezama, ipak kažu da pronalaze više vremena za sebe

  • 0
BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo Foto: Tanjug/AP

Pandemija je nametnula razna nova "pravila" u našoj svakodnevici, ali i samom poslovanju. Dok svet i dalje razmatra najbolje opcije za povratak poslu, nakon pandemije, naftni gigant BP (British Petroleum) izlazi sa ovim predlogom pred zaposlene.

Nakon što se mere protiv korone ublaže, iz kompanije očekuju da radnici dva dana nedeljno rade od kuće, što znači da će preostala tri dana odlaziti u kancelariju. Neke druge kompanije, pak, razmatraju ideju četvorodnevne radne nedelje.

Sve u svemu, britanski div se ne odriče radne nedelje od 40 sati, i tražiće od osoblja da na daljinu radi 40% vremena. Novi, hibridni model rada uticaće na 25.000 zaposlenih u kompaniji širom sveta, a na oko 6.000 radnika u Velikoj Britaniji.

Ideja, međutim, nije samo da se "olakša" zaposlenima naviknutim na fleksibilniji rad, već i da se smanje troškovi. BP je, podsećamo, prošle godine najavio ukidanje na hiljade radnih mestaS druge strane, vlada Ujedinjenog Kraljevstva i dalje sugeriše da svi koji mogu - nastave da rade od kuće.

Sve mere vezane za fizički kontakt trebalo bi da oslabe od 21. juna, piše BBC, a očekuje se da će nova politika BP-a stupiti na snagu ovog leta. Ipak, nisu sve britanske i svetske firme spremne na ovaj potez još uvek, jer su uvideli da je produktivnost na nivou - i u radu na daljinu.

kancelarija Foto: Freepik

"Lloyds Banking Group" bi takođe trebalo da smanji svoj kancelarijski prostor za 20% u naredne dve godine, nakon što je istraživanje osoblja pokazalo da skoro 80% želi da radi kod kuće najmanje tri dana u nedelji. "HSBC" je najavio smanjenje broja kancelarija za čak 40 procenata.

Iako se ispostavilo da radnici pri novom modelu rada čak provedu do tri sata dnevno duže, okupirani poslovnim obavezama, ipak kažu da pronalaze više vremena za sebe. Kao ključni benefit navode uštedu novca za prevoz. Takođe, sada imaju više vremena za šetnju (sa psom), kada prave pauzu.

Međutim, ima i onih koji se protive radu od kuće, kao što je banka "Goldman Sachs" ili kompanija "Barclays". Njihovi šefovi smatraju da aktuelni model rada nije "održiv".

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>