• 5

Žene svaki treći preduzetnik i svaki peti direktor u Srbiji, ipak poseduju malo nekretnina

Osmi mart je prošao, ali se položaj žena sporo menja

  • 5
Onlajn kupovina, muskarac, zena, par, kupovina preko interneta, kreditna kartica Foto: Shutterstock

Svaki treći preduzetnik u Srbiji je žena, a one su direktori i zakonski zastupnici u 22,6 procenata privrednih društava, navodi se u podacima koje je povodom Dana žena objavila Agencija za privredne registre.

U Srbiji je 279.000 preduzetnika, a trećina su žene, dok su žene u 16,3 posto slučajeva vlasnice jednočlanih privrednih društava kojih u Srbiji ima 121.000.

Kod višečlanih privrednih društava, žene su četvrtina od ukupnog broja vlasnika.

Žene poseduju svega četvrtinu nekretnina u Srbiji

Žene su isključivi vlasnici svega 25,6 posto od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ)..

Takođe, žene su suvlasnice 12,8 odsto nekretnina u kojima postoji susvojina - vlasništvo dva ili više lica na istoj nepokretnosti, saopštila je SeConS gupa koja je dobila podatke od RGZ-a u februaru 2021. u okviru procesa pripreme Nezavisnog izveštaja o primeni prioritetnih preporuka CEDAW komiteta upućenih Srbiji.

Posmatrano prema vrsti nepokretnosti, u slučaju zemljišnih parcela žene su u Srbiji su isključive vlasnice 24,2 odsto parcela, isključive vlasnice 25,6 odsto svih objekata i isključive vlasnice 42,6 odsto posebnih delova objekata.

Od ukupnog broja parcela 0,1 procenat je u zajedničkoj svojini, a od ukupnog broja objekata 0,7 posto je u zajedničkoj svojini. U ukupnom broju objekata gde postoji susvojina, žene se javljaju kao suvlasnici u 12,3 odsto parcela, u 15,8 odsto objekata i u 8,2 odsto posebnih delova objekata.

Ako podatke posmatramo prema osnovu sticanja nepokretnosti, od sve imovine stečene nasleđem žene su vlasnice 40,4 odsto te imovine. U ukupnoj imovini stečenoj poklonom žene su vlasnice 36,3 odsto, a od sve imovine stečene kupoprodajom žene poseduju 43,7 odsto.

Iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, te generalno slabiji ekonomski položaj žena usled nže zaposlenosti, nižih zarada, dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti, naročito u ruralnim područjima, navodi se u saopštenju.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    9. mart 2021 | 10:27

    Žene treba da se vrate u kuću, da budu majke i supruge, da jača porodica a ne kao danas u 45 šetaju kučiće i najveći problem im je ada ili košutnjak, promašeni životi!!!

  • Poniženi muž

    9. mart 2021 | 12:34

    Žene treba da se spuste malo ma zemlju,mnogo su sebe precenile a to košta celu familiju.

  • Ljubav

    9. mart 2021 | 12:34

    Jako je bitno da zena ima nekretninu na sebe

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>