• 2

"Tražili mi kafu, pitali s kim sam otišla u krevet da bih bila tu gde jesam": Lagardova o seksizmu

Lagarde kaže da se nada da mlade žene neće iskusiti seksizam koji je ona osetila

  • 2
Christine Lagarde,  Kristin Lagard Foto: Tanjug/AP

Kristin Lagarde, prva žena na čelu Evropske centralne banke, rekla je da se nada da mlade žene danas neće morati da iskušavaju seksizam kao što je ona ranije u svojoj karijeri.

Lagarde je razgovarala sa Ursulom von der Lejn, predsednicom Evropske komisije, u podkastu ECB povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Osvrćući se na svoju ranu karijeru, Lagarde je rekla da joj je klijent tražio kafu dok je radila u advokatskoj firmi sa timom muškaraca kao jedinom ženskom partnerkom. Kao odgovor, Lagarde je mu je na to rekla: "Da, naravno, ali ti ćeš sam sebi doneti".

Trebalo je, kako je ispričala, nekoliko minuta da mu je objasne da ona nije sekretarica koja pravi kafu, već zapravo osoba koja vodi tim na tom događaju.  Lagarde se takođe prisetila još jednog iskustva u svojoj karijeri, kada je bila ministar trgovine Francuske i morala je da se podvrgne odgovaranju na pitanja ispred parlamenta.

- I sećam se kako sam odšetala do govornice na kojoj morate da odgovorite na pitanje, a jedan stariji član parlamenta me je pogledao i rekao: "Pitam se s kim je otišla u krevet da bi je postavili tamo gde je" - rekla je Lagarde.

- Zato sam otišla kod njega da mu objasnim da ne moram da spavam ni sa kim da bih bila tu gde jesam, a ako je želeo da proveri moju kompetentnost i veštine, bio je više nego dobrodošao da mi postavi tehnička pitanja na koja bih vrlo rado odgovarala - dodala je.

Lagarde je dalje rekla da se nada da mlade žene nemaju toliko loša iskustva i da niko ne dovodi u pitanje njihov rad ili kompetencije. Pored toga što je bila prva žena predsednica ECB, Lagarde je bila i prva žena koja je bila francuski ministar finansija i prva direktorka Međunarodnog monetarnog fonda.

Ursula von der Leyen, Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Von der Lejn je takođe imala karijeru koja je pisala istoriju, bila je prva žena koja je imenovana za nemačkog ministra odbrane i predsednika Evropske komisije.

U podkastu je von der Lejn rekla da joj je dosadilo više puta da je pitaju kako može da uskladi brigu o deci i da bude ministar vlade.

Ispričala je da ju je, dok je radila kao nemačka ministarka za porodična pitanja, moderatorka jedne emisije pitala: "Da li ste već izabrali da li želite da budete loša majka ili loš ministar?"

Von der Lejn je rekla da je šokirana bila tim pitanjem i da se nada da su se stavovi od tada promenili. Priznala je da je na početku svoje karijere osećala sumnju, posebno kada je reč o karijeri i porodici. Ali rekla je da se kaje što se oseća loše i shvatila je da je sledovanje njenih ambicija takođe dobro za njenu porodicu.

Dodala je da je ljudima koji imaju vodeće uloge važno da uliju poverenje ženama koje zapošljavaju, kao što je ona to osećala kada je nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put zatražila da postane ministar u njenom kabinetu.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>