• 0
 ≫ 

Presedan posle 30 godina: Ako živite u Nemačkoj, ovih dana verovatno radite manje nego ikad

 ≫ 

Ukupno je u Nemačkoj, na kraju 2020, bilo zaposleno 44,8 miliona ljudi, što je 1,1 posto manje nego 2019.

  • 0
Nemačka, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Nemačka je jedna od zemalja koja se brzo i uspešno prilagodila radu od kuće, a u toj zemlji neesencijalne usluge ne funkcionišu već mesecima, kao ranije.

Štaviše, zbog pandemije je u 2020. zabeležen najmanji broj radnih sati od ujedinjenja zemlje, saopšteno je iz Savezne agencija za rad.

- Prosečni godišnji radni učinak po zaposlenom je u 2020. smanjen za više od 50 sati - rekao je Enco Veber iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji deluje u sklopu Savezne agencije za rad, prenosi Hina.

Tokom prošle godine zabeležen je pad broja radnih sati za 4,7 odsto u odnosu na 2019, te je tako krajem prošle godine iznosio 59,64 milijardi radnih sati, što je najmanja zabeležena vrednost u poslednje tri decenije.

Prošle godine je, zbog krize izazvane pandemijom, pao i ukupan broj zaposlenih, i to prvi put od 2005. Ukupno je u Nemačkoj, na kraju 2020, bilo zaposleno 44,8 miliona ljudi, što je 1,1 posto manje nego 2019.

Pad broja radnih sati najviše se dovodi u vezu sa programom Kurcarbajt (nem. Kurzarbeit), tj. skraćenim radnim vremenom u proizvodnim delatnostima, tokom karantina na proleće 2020, i od novembra pa nadalje.

Novim modelom rada bilo je pogođeno 2,9 miliona zaposlenih, što je gotovo tri puta više nego u kriznoj 2009, kada je vlada takođe subvencionisala skraćeno radno vreme - kao mehanizam zaštite poduzetnika od stečaja.

Veliki deo radnih sati u neproizvodnom sektoru spasile su mere rada od kuće, koji je postao ustaljena praksa širom sveta. Štaviše, prema nekim procenama, zaposleni su od kuće tokom 2020. radili do tri sata dnevno duže, nego kada su odlazili u kancelariju.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>