• 7

Skandal u Nemačkoj: Prevare oko isplate državne pomoći kompanijama

Isplate se proveravaju i privremeno obustavljaju

  • 7
nemačka zastava Foto: Freepik.com

Nemačka je privremeno obustavila fnansijsku pomoć nekim kompanijama pogođenim korona merama ograničenja, nakon otkrivanja nekoliko sumnjivih slučajeva zloupotrebe, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Odluka o suspenziji odnosi se na kompanije koje su se prijavile za finansijsku pomoć za novembar i decembar, kao i za dobjanje posebnih kredita za premošćavanje teškoća u poslovanju, prenosi Rojters.

Iz ministarstva su naveli da se odluka o suspenziji pomoći primenjuje od 5. marta ne precizirajući koliko je kompanija njom pogođeno.

U saopštenju se napominje da je ministarstvo prosledilo podatke o sumnjivim slučajevima zloupotreba tužilaštvu koje treba da pokrene istragu o neregularnostima.

- Postoje sumnje da je u nekoliko slučajeva državna pomoć predviđena zbog korone pribavljena nezakonito, prevarom - navela je portparolka Ministarstva ekonomije u imejl izjavi za medije.

Dodala je da se isplate proveravaju i privremeno obustavljaju, te da će pomoć ponovo "biti dostupna uskoro“.

Ministarstvo nije objavilo o kolikom iznosu novca je reč, dok veb sajt Biznis Insajder na nemačkom jeziku, koji je prvi izvestio o sumnjama u prevarne radnje, navodi da se radi o cifri od više miliona evra. Prema tom veb sajtu, u prevaru su uključene i treće strane, poput poreskih savetnika koje je vlada zadužila da proveravaju zahteve kompanija pre njihovog podnošenja.

Nemačka je pokrenula paket pomoći bez presedana za pomoć kompanijama, samozaposlenima i drugim privrednim subjektima kako bi prebrodili krizu uzrokovanu pandemijom i kako bi se izbegla masovna otpuštanja radnika.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>