• 2

Račun za gas bio bi nam 20 evra manji da Srbijagas nema monopol: Šta je zaključila EEZ?

"Zainteresovani ne mogu da koriste konekciju na Hogošu jer Srbijagas ne da budući da bi ga konkurencija ugrozila", kaže Kopač

  • 2
Aleksandar Vučić, Janez Kopač

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 Delatnost transporta u Srbijagasu treba da se razdvoji i taj proces suviše dugo traje, kaže direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i navodi da je Srbija na prvom mestu po gubitku u gasnom sektoru zbog monopola Srbijagasa.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, na kojoj je predstavio godišnji izveštaj o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike, Kopač je rekao da to što Srbijagas ne dozvoljava uvođenje konkurencije u gasnom sektoru loše za građane, a da je njeno omogućavanje uslov za otvaranje poglavlja 15 u razgovorima o članstvu Srbije sa EU.

Kopač je rekao da je računica Energetske zajednice pokazala da bi u decembru 2020. prosečno domaćinstvo u Srbiji mesečno platilo 20 evra manje račune za gas, ako bi Srbijagas dozvolio konkurenciji.

Naveo je da je dnevna zauzetost interkonektora na Horgošu pokazala da je zauzetost te interkonekcije zimi bila dosta visoko na 90 odsto, da je leti manja od 50 odsto, a da je od 1. janura ove godine na nuli.

- Ova cev na Horgošu mogla bi da se upotrebiti za uvoz gasa kada bi postojala mogućnost konkurencije. Zainteresovani ne mogu da koriste konekciju na Hogošu jer Srbijagas ne da budući da bi ga konkurencija ugrozila - kaže Kopač.

Naveo je da je gasovod do Mađarske kapaciteta do tri milijardi kubnih metara gasa godišnje sada prazan i da niko drugi ne sme njime da upravlja osim Srbijagasa.

Video: Mihajlovićeva udaljila Bajatovića sa sastanka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    10. mart 2021 | 18:11

    Pa zašto je u Sloveniji duplo skupji gas nego u Srbiji kada je tamo jaka konkurencija,neka objasni gospodin Kopač

  • Nexxx

    11. mart 2021 | 16:49

    Nek objasni neko doticnoj da nama kada treba gas,mi ga pustamo sami😄

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>