• 3

Trgovci iz komšiluka i dalje se bore da nedelja bude radna: Promet i broj zaposlenih u padu

Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se član 35a ukine, trgovci su predložili kompromisno rešenje

  • 3
Prodavnica, zatvoreno

Foto: Shutterstock

Krajem prošle godine, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Jakov Milatović, izjavio je da treba razmotriti ponovno uvođenje radne nedelje, jer će se tako povećati privredna aktivnost, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika.

Dokle se stiglo sa tom idejom? Trgovci nastavljaju da apeluju da se ukine neradna nedelja, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore, a prenosi portal CdM.

"Od resornog ministarstva tražimo da se s ciljem očuvanja radnih mesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posledica krize i pripreme turističke sezone - ukine član 35a, Zakona o unutrašnjoj trgovini, i omogući rad trgovcima nedeljom", saopštili su trgovci.

Takođe zahtevaju da se Ustavni sud izjasni o Inicijativi za ocenu ustavnosti pomenutog člana, podnetoj pre više od godinu i po dana.

Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se član 35a ukine, trgovci su predložili kompromisno rešenje: da 26 nedelja u godini bude radno, tokom letnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta, navodi dalje crnogorski portal.

"Alternativno, potrebno je omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smeni na nivou cele godine, ili makar tokom letnje sezone. Neophodno je hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rešenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom ministarstvu", piše u saopštenju.

Kasa, prodavnica, market, kupovina

Foto: Shutterstock

Trgovci iz Crne Gore izašli su i sa konkretnim podacima:

Ostvareni promet u trgovini na malo, u tekućim cenama, iznosio je 1.253,3 mil. evra u 2020. i manji je za 16,8% u odnosu na 2019, kada je iznosio 1.507,1 mil. evra. Sektor trgovine beleži i značajan pad broja zaposlenih.

Tu je 2020. u proseku bilo zaposleno 34.922 radnika, što je pad od 12,3% ili oko 5.000 radnika manje, u odnosu na 2019. godinu, kada je trgovina na malo zapošljavala oko 39.834 ljudi. Takođe, evidentan je pad robne razmene za 18,1 odsto, u poređenju sa pretprošlom godinom.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bp

    11. mart 2021 | 09:03

    Netreba nedeljom da rade radnje,i ti ljudi imaju porodice valjda i oni trebaju da odmore.

  • Mirko

    11. mart 2021 | 11:25

    Ne brinu trgovci za ekonomski razvoj zemlje već isključivo za svoj džep. Zašto mi moramo da izmišljamo toplu vodu kada i zemlje koje slove za kapitalističke najstrožije zabranjujuu rad u nedelju svuda gde nije neophodno? Ovde bi trgovci ove jadne prodavačice terali da rade bez dana odmora a za minimalnu platu. Čini mi se da jedino Lidl pristojno plaća radnike.

  • Bg

    11. mart 2021 | 08:54

    Bogami kod nas je nedelja radna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>