• 2

Bogati postaju još imućniji iz dana u dan, ali ne svuda u svetu: Ovo su "vruće tačke" obrtanja novca

Novi podaci "The World Inequality Database" sada obuhvataju više država i daju bogatiju sliku o tome kako nejednakost varira u njima

  • 2
planeta, svet, novac Pixabay.com

Baza podataka o svetskoj nejednakosti (The World Inequality Database), koju je izgradila međunarodna mreža sastavljena od više od 100 akademika, omogućava upoređivanje nejednakosti u prihodima u 173 zemlje sveta.

Procene se zasnivaju na kombinaciji izvora, uključujući porezne podatke, ankete i nacionalne i druge statistike. Baza podataka pokrenuta 2011. godine, nedavno je proširena da bi dodala desetine nacija, čime je ukupna pokrivenost dostigla 97% svetske populacije.

Novi podaci daju bogatiju sliku o tome kako nejednakost varira među zemljama. Globalizacija i drugi trendovi doveli su do rasta nejednakosti u Meksiku ili Indiji, dok u Austriji, Vijetnamu i nekim drugim državama - vladine politike i trendovi, poput rastuće srednje klase, drže nejednakost pod kontrolom.

U 53 zemlje baza podataka ocenjuje "procene višeg kvaliteta". Grafikon daje jasniji uvid. Budući da su najnoviji podaci iz 2019. godine, još uvek ne možemo da vidimo kako su nedavni događaji poput pandemije, variranja na berzama i nezapamćenih fiskalnih i monetarnih podsticaja - uticali na razlike u prihodima.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    13. mart 2021 | 18:19

    Podrazumevano....Bogatstvo uvecavaju kada narod planetarno unistavaju,na sve moguce nacine.....

  • Zanima me

    14. mart 2021 | 01:41

    A koja je uobšte svrha tih iztraživanja? Čemu ona služe i kakav je cilj, ako uobšte ima cilj?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>