• 0

Troškovi zaduživanja rastu, Evropska centralna banka najavila veće kupovine obveznica

Zvaničnici ECB su izrazili zabrinutost zbog povećanja prinosa na dugoročne dužničke hartije, ocenjujući to kao prelivanje uticaja iz Sjedinjenih Država, koje očekuju brži ekonomski oporavak

  • 0
European Central Bank, Evropska centralna banka, Frankfurt, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) najavila je danas povećanje kupovine obveznica u narednim mesecima, što je, po mišljenju stručnjaka, korak usmeren na sprečavanje uočenog preuranjenog rasta troškova zaduživanja u 19-članom monetarnom bloku.

Centralna banka evrozone je zadržala na današnjoj sednici kamatne stope na nepromenjenom nivou i saopštila da će tokom narednog kvartala kupovine obavljati "znatno snažnijim tempom nego tokom prva tri meseca ove godine".

Zvaničnici ECB su izrazili zabrinutost zbog povećanja prinosa na dugoročne dužničke hartije, ocenjujući to kao prelivanje uticaja iz Sjedinjenih Država, koje očekuju brži ekonomski oporavak. Evrozona je još uvek u dvostrukoj recesiji i ekonomisti smatraju da nije spremna za rast troškova zaduživanja.

Prinosi na dugoročne državne obveznice su porasli u evrozoni od početka godine za oko 0,3 posto. To nije mnogo, ali ECB želi da izbegne bilo kakvo prerano pooštravanje uslova kreditiranja, dok se preduzeća još uvek bore sa blokadama uvedenim zbog suzbijanja širenja virusa.

Kupovina obveznica od strane centralne banke utiče na smanjenje prinosa na obveznice, koji se koriste kao reper za utvrđivanje cena zaduživanja širom regiona. Dakle, jači tempo kupovine obveznica u teoriji treba da pomogne da krediti budu jeftini za kompanije koje treba da investiraju ili da se zadužuju kako bi prebrodile pandemiju.

Ova odluka ECB, doneta na današnjem sastanku njenog 25-članog Upravnog saveta, ukazuje na to da evrozona zaostaje za ostalim glavnim ekonomijama kada je oporavak u pitanju.

Kina je jedina velika ekonomija koja je zabeležila rast prošle godine, a očekuje se da će SAD dostići nivo pre pandemije do sredine ove godine. Nasuprot tome, oporavak ekonomije evrozone se očekuje tek sredinom 2022. zbog usporene kampanje vakcincije i manjih nivoa državne potrošnje u odnosu na SAD.

ECB tek treba da objavi svoje nove projekcije o ekonomskom rastu i inflaciji.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>