• 3

Trebalo mi je 20 godina da napravi poslovno carstvo, srušilo mu se sve ove nedelje: Priča o Grinsilu

Snovi o carstvu od 7 milijardi dolara, srušili se kao kula od karata

  • 3
Lex Greensill, Grafikon berza pad ekonomija biznis

Foto: Profimedia/Ian Tuttle /Shutterstock Editorial , Shutterstock

Leksu Grinsilu trebalo je dve dve decenije da se izvuče iz prljavštine šećerne trske i plantaže dinja svoje porodice u Australiji, da krene na čelo sopstvene finansijske firme i putuje svetom flotom privatnih aviona. Njegov pad na Zemlju trajao je samo nedelju dana.

Osmog marta njegova kompanija Grinsil kapital, koja se pohvalila milijardama dolara podrške investitora poput SoftBank ili Dženeal atlatnika, je propala i zapala u stečaj.

On je jesenas predvideo da će uskoro prodati mali udeo kompanije za stotine miliona dolara. Finansijska kuća Athene Holding, potom,  preispitujući ono što je ostalo od kompanije, nije našla interesa osim računarskih sistema i neke intelektualne svojine, koju je ponudila da kupi za samo 60 miliona dolara. Mada se taj posao sada čini upitnim.

- Svuda su bile crvene zastave -  kaže Stiven Klam, forenzički računovođa koji je pregledao neke od kredita kompanije Grinsil. "Da sam profesionalni investitor, trebalo bi mi bukvalno pet minuta da odlučim da ovde nije moguće investirati".

Kolaps je pokrenut nedelju dana ranije, kada je Kredit svis zamrznula otkupe od paketa sredstava vrednih 10 milijardi dolara koji su uložili u proizvode kompanije Grinsil. Nakon što je prestala polisa osiguranja koja štiti od naplate duga koji je izdao Grinsvil, imovina više nije mogla da se proceni sa sigurnošću. Poslednji pravni pokušaj da se osiguravač natera da nastavi sa pokrivanjem novca nije uspeo, pokrenuvši lančanu reakciju, jer su nemački regulatori preuzeli kontrolu nad bankom u vlasništvu Grinsila, drugi fond je zamrznuo otkupe, a osnivač firme očajnički traži belog viteza da ga spase.

Grinsilov pad odjeknuo je širom sveta, preteći reputaciji, bogatstvu i desetinama hiljada radnih mesta. Fabrike čelika i topionice aluminijuma u ​​Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji suočavaju se sa potencijalnim zaustavljanjem, jer kredit iz Grisila presušuje. Britanska nacionalna zdravstvena služba morala je da plati za lekove koje je finansirao akođe Grinsil. Švajcarska banka ispituje partnerstvo sa tom kompanijom, a nekoliko visokih službenika je zbog toga suspendovano.

Grinsvil se specijalizovao za finansiranje računa, skromni oblik pozajmljivanja u kojem obično dominiraju finansijski giganti s razmerima potrebnim za tako nisko marginalno poslovanje. Insistirao je da može da se takmiči tako što će "učiniti poštenije finansije" bržim uplatama proizvođačima poput farme njegove porodice.

Čovek aktovka biznismen put

Foto: Shutterstock

Ali pozjamica jednom kupcu, čeličnom magnatu Sanjevu Gupti, naišla pod lupim nemačkog finansijskog regulatora.

Lesk Grinsivl je imao 4 privatna aviona i raskošne kancelarije u Londonu. I uspešno je priskočio u globalnu elitu moći: Dobio je snažnu podršku  tehnoloških investitora sa A-liste i za savetnike je računao bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona i bivšu australijsku ministarku finansija.

Ekstravagancija je privukla i pažnju lorda Pola Minersa, člana britanskog Doma, koji je u parlamentarnim postupcima poslao mnoštvo pitanja o poslovanju kompanije.

Kada bi ga pitali za detalje o tome kako je njegova relativno mala firma uspela uspešno da konkuriše titanima globalnih finansija, Grinsvil bi odgovorio da je  toliko putovao da je morao da doda još jedan privatni avion.

Sudski spisi pokazuju danas i da je da je njegova kompanija započela praksu koja se naziva „finansiranje budućih potraživanja“. Znate je i kao šort prodaja.

Nejasno je u kojoj je meri Grinsvil to radio, ali sudski dokumenti pokazuju da se poslednjih nedelja sve više oslanjao na taj oblik finansiranja.

On nije želeo da komentarište ništa ovim povodom.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    12. mart 2021 | 16:57

    Prodavci magle! Od globalne recesije 2008 do danas niko nije kaznjen a posto niko nije kaznjen samo su nastavili sa istim poslovanjem i sta sada ocekivati. Posle korone dolazi ekonomski slom neslucenih razmjera...

  • LeMi

    12. mart 2021 | 17:53

    Jel ima neki broj...neki SMS da se posalje.

  • Перагеније

    12. mart 2021 | 22:51

    Ко га је саветовао, добро је и прошао. Волео бих да тако пропаднем - и останем са десетинама милиона у џепу - ама бре ни динаре не бих бацио.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>