• 4

"Vraćamo se ovde gde smo bili pre 40 godina, kada je bila Jugoslavija": Bahrein je nova šansa

"Žele da rašire biznise na velike prostore, između ostalog i na Srbiju"

  • 4
Branislav Nedimović Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Srbija i Bahrein potpisale su Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će biti inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.

Potpis na Memorandum stavili su ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

- Ovo je prva poseta predsednika Srbije Bahreinu i prvi sporazum koji su dve zemlje potpisale od uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa. Imali smo danas ozbiljne i sadržajne razgovore, definitivno poljoprivreda i sektor hrane ulaze u fokus - rekao je Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Preneo je reči kralja Bahreina da su oni tokom “korona perioda”, kada su bili zaključani, a sve zatvoreno, shvatii koliko im je nedostajala hrana i kolike su im potrebe za tim.

Zato žele da rašire biznise na velike prostore, između ostalog i na Srbiju.

- Gledali su naše brojeve, koliko radimo, da je naš izvoz preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu - rekao je Nedimović.

Zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, prehrambene najpre, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbednost hrane u Srbiji. Nedimović je podsetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa njom, kao i sa UAE, pogotovo što logistički, saradnja sa njima Srbiji nije problem, jer se brzo stiže.

Branislav Nedimović Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Istakao je da su veliki zahtevi za voćem i povrćem, a naročito srpsku malinu, jagodu i jabuku, kao i za proizvodima od žitarica.

- Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge robe. Otvaranje prostora UAE i Bahreina, otvaranje je prostora celog Zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30-40 godina, kada je bila Jugoslavija. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cene proizvoda rasti, čim raste i potražnja - rekao je Nedimović.

Potpisanim Memorandumom predviđene su redovne političke konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova.

Razgovori su, kaže, pokrili sve oblasti saradnje - političku saradnju, borbu protiv terorizma, na bilateralnom i međunarodnom nivou, borbu protiv pandemije korona virusa, značaju saradnje u toj borbi i prevazilaženju krize.

Razgovaralo se, dodaje, i o načinima za jačenje zajedničke saradnje, posebno u ekonomiji, trgovini, investicijama, u naučnim oblastima.

- Tražimo načine za direktan kontakt privatnog sektora, istaknut je značaj poljoprivrede, turizma, kao oblasti u kojima možemo da sarađujemo, kao i u oblasti bezbednosti hrane - rekao je Alzijani.

Video: Svečani doček za predsednika Srbije u Bahreinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. mart 2021 | 17:15

    ZEMLJE ZALIVA SU NASA SANSA NASEG RAZVOJA I TU SANSU MORAMO ISKORISTITI !!! NISAM VIDEO NASE PROIZVODE U TIM ZEMLJAMA PA CAK NI VLASU MINERALNE VODE KOJA TAMO KOSTA CESTO KAO 20LITARA NAFTE !!! ONI SU U POSLEDNJE 4 DECENIJE SVI VRTOGLAVO NAPREDOVALI SVOJIM RADOM I OTVARENJEM PREMA SVETU !!!

  • J..

    13. mart 2021 | 17:16

    Ministar spoljnjih poslova i ministar poljoprivrede??hm...

  • Zvele

    14. mart 2021 | 00:44

    Samo što će država morati da nađe budale koji će uzgajati kupinu po30 dinara.Otmi od seljaka što jeftinije prodaj arapima što skuple to je fora.......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>