• 2
 ≫ 

EU je zbog korone izgubila 6 miliona radnih mesta: Najviše pogođeni mladi i četiri države

 ≫ 

Pandemija kovid-19 gurnula je francusku ekonomiju u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata

  • 2
Majstor, auto, popravka, automehaničar, popravka automobila, tehnički pregled Foto: Shutterstock

Kriza vezana za kovid-19 imala je (i ima) nezapamćeni uticaj na ekonomiju EU, kao i na tržište rada i društvo, navodi se u novom izveštaju Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova (Eurofound).

Kako se dalje navodi, "do proleća 2020. u EU je bilo zaposleno 5,7 miliona ljudi manje nego krajem 2019. godine", pri čemu se stopa nezaposlenosti u 27-članom bloku povećala sa 6,6 na 6,7 procenata u istom periodu.

U 12 meseci koji su prethodili proleću 2020, zaposlenost u EU opala je za 2,4 procenta, sati onih koji još uvek rade pali su za skoro jedan čas nedeljno, a udeo zaposlenih - koji nisu radili - više je nego udvostručen (na 17%).

Do jula 2020. godine, gotovo 50 posto radnika EU prešlo je na potpuni ili delimični rad na daljinu, a tu privilegiju imali su visokoobrazovani i oni nastanjeni u urbanim sredinama, prenosi RT.

Mladi su doživeli najoštriji pad zaposlenosti, dok su oni uzrasta između 25 i 54 godine, i stariji muški radnici - uglavnom imali skraćeno radno vreme.

Takođe su postojale značajne razlike u pogledu uslova rada između država članica, s tim da su Francuska, Poljska, Italija i Grčka najteže pogođene pandemijom, navodi se u izveštaju.

Pandemija kovid-19 gurnula je francusku ekonomiju u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata. Eurofound je predvideo da će stopa nezaposlenosti porasti na 8,6 procenata 2021. i da će se zadržati na osam procenata u 2022. godini.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    14. mart 2021 | 15:19

    Molice oni Ruse i Kineze, samo polako!!!

  • Miloš

    14. mart 2021 | 15:49

    Taman da se Grčka malo zaduži, ovo im je prava prilika... 🤣🤣🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>