• 2
 ≫ 

U proseku sruše samo tri nelegalna objekta: Zašto tako sporo ide?

 ≫ 

88 odsto anketiranih lokalnih samouprava ima problem s divljom gradnjom od ranije

  • 2
Nekretnine, stan, stanovi, tržište, kuća Foto: Shutterstock

Tek svako peto rešenje o rušenju nelegalno izgrađenih kuća, garaža i drugih objekata koje donesu lokalne samouprave u Srbiji se i sprovede u delo, pa gradovi i opštine u proseku godišnje sruše samo po tri objekta, pokazalo je istraživanje NALED-a.

Istraživanje je pokazalo i da više od 40 odsto gradova i opština ima plan za rušenje nelegalno izgrađenih objekata i sredstva za tu namenu, ali većina ne ide dalje od toga.

Najčešća prepreka za izlazak mašina na teren jeste činjenica da nijedna firma nije zainteresovana da sprovede u delo ovu nepopularnu meru, piše u biltenu.

Navodi se takođe da iako do elektronske građevinske dozvole može da se dođe za nekoliko meseci, nelegalna gradnja i dalje cveta. Tako trećina ispitanih gradova i opština procenjuje da svaki peti novoizgrađeni objekat na njihovoj teritoriji nema odgovarajuću dozvolu.

Prema analizi NALED-a 88 odsto anketiranih lokalnih samouprava ima problem s divljom gradnjom od ranije, a polovina zna i za nove slučajeve.

- Ubrzavanje postupaka legalizacije koje NALED zagovara kroz digitalizaciju, pojednostavljivanje procedura, smanjenje rokova za postupanje službi, ubrzalo bi i postupke ozakonjenja, a rušenje bi se sprovodilo tamo gde je neophodno - kaže Dejan Vuković, potpredsednik Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima više od dva miliona nelegalnih objekata. Za veći deo njih, rešenje je legalizacija, ali za objekte koji su bespravno nikli u parku, zaštićenoj zoni, na klizištu ili drugoj lokaciji gde nije dozvoljena gradnja, rušenje je jedina opcija, navode iz NALED-a.

Video: Gušenje u fekalijama u Beogradu: Srušili su mršavu zgradu i doneli nam veće probleme

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    15. mart 2021 | 07:38

    Zato sto divlju gradnju obavljaju oni koji imaju kuma,kumu,prijatelja,cicu,strinu...u vlasti...ETO ZATO IDE SPORO....

  • Danilo bgd

    15. mart 2021 | 07:58

    Kod nas u Srbiji inspekcija uzima pare da ne bi izlazili na teren a posle kad se objekat napravi niko nema muda da dodje da srusi obekat

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>