• 3

Kako im to uspeva? Samo jedna svetska zemlja se oporavila, maloprodaja uzletela rapidno

Sposobnost Kine da pre drugih velikih ekonomija obuzda pandemiju omogućila joj je brži oporavak

  • 3
Kina, Kineska istorija, Istorija Kine, Peking, Zabranjeni grad, Dinastija Ming

Pogled na Zabranjeni grad / Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Pixelflake

Kineska fabrička aktivnost i promet u trgovini na malo skočili su iznad očekivanja u prva dva meseca 2021. godine, konsolidujući ubrzani oporavak ekonomije od prošlogodišnje paralize izazvane virusom.

Prema današnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u prva dva meseca uzletela 35,1 posto međugodišnje, ubrzavši takođe u odnosu na godišnji rast od 7,3% u decembru.

Prodaja na malo porasla je za 33,8 procenata, takođe brže od predviđanja i znatno iznad skoka od 4,6 posto u decembru. Mada su cifre impresivne, one su delom i posledica niske baze iz 2020, kada je Kina beležila oštar privredni pad, ali analitičri kažu da ipak ukazuju na to da je snažan oporavak i dalje netaknut.

Sposobnost Kine da pre drugih velikih ekonomija obuzda pandemiju omogućila joj je brži oporavak. Prošle godine je ova zemlja bila jedina velika ekonomija koja je zabeleila godišnji rast od 2,3 procenta.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    Jel Srbija veliki prijatelj sa Kinom, pa Srbijo ugledaj se na Kinu, a neeee, tamo pendrek radi, a u Srbiji je "demojratika", radi ko šta hoće.

  • v

    Od nicega se oni oporavili nisu, koronu su zaustavili tako sto su sami sebi rekli da je vise nema i okrenuli drugi list.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke