• 0
 ≫ 

Biznis se seli tamo: "Teksas je budućnost, ali nikako ne sme da postane nova Kalifornija"

 ≫ 

Silicijumska dolina (San Francisko) je centar poslovnih zbivanja u SAD, ali možda ne zadugo...

  • 0
teksas

Rio Grande, Teksas / Foto: Pixabay

Otkako je osnivač "Tesle" i "SpaceX"-a, Ilon Mask, najavio da sedište svoje kompanije za e-vozila premešta u Teksas iz Silicijumske doline u Kaliforniji, u poslovnim krugovima ne prestaje da se priča o drugoj najvećoj državi u SAD (kako po površini, tako i po populaciji).

On nije jedini, ali je žargonski rečeno "povukao nogu", jer su se nakon njegove odluke i neke druge kompanije odlučile na taj potez. Trenutno je fokus na Ostinu i Hjustonu, gradovima koji su vrlo posvećeni tehnološkim inovacijama.

Naime, kontroverzni Mask je odlučio da okrene leđa Kaliforniji zbog strogih zakona, koje je naročito uvideo tokom korona krize, budući da nije mogao da otvori svoju fabriku kako je planirao. Sredinom decembra prošle godine, pisalo se da se u Teksas sele i "Oracle Corp.", odnosno "Hewlett-Packard".

Konkretno Mask je imao velike probleme, i čak tužio jedan okrug u maju. Leri Elison, izvršni direktor Orakla, inače je drugi najveći pojedinačni deoničar Tesle (posle Ilona Maska) i ima mesto u odboru kompanije.

Mimo toga, Bezos i Gejts su svoja utočišta potražili u Vašingtonu, jednoj od devet saveznih država koje oslobađaju od plaćanja poreza na dohodak.

Blumberg ovih dana piše da Teksas ima budućnost, ali samo ako ne postane "druga Kalifornija". To znači da bi trebalo da ostane fleksibilniji, odnosno da ostane veran principima koji su i privukli bogate biznismene u prvi mah. Dalje se navodi da Teksas, zapravo, privlači sve ljude, ne samo bogataše.

Ima "živahne gradove, obilne resurse i kosmopolitsku raznolikost". Disfunkcionalna kalifornijska politika učinila je stanovanje nepristupačnim, zbog čega su ljudi bežali u prostrano, relativno jeftino predgrađe Teksasa, gde ih čekaju niske poreske stope. Teksas ima priliku da postane centar poslovnih, ali i društvenih zbivanja u SAD.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>