• 0

Vodeći proizvođač pametnih telefona konačno može da odahne: Čemu duguje drastičan rast akcija?

Američki sudija Rudolf Kontreras presudio je u petak da "Xiaomi" ne treba smatrati pretnjom, što je svakako prekretnica za dalje poslovanje ove firme

  • 0
Xiaomi Mi 11

Foto: Xiaomi/Predrag Vučković

Akcije kineskog proizvođača pametnih telefona, "Xiaomi", porasle su juče u Hongkongu više od 10 odsto, nakon što ga je američko sudstvo uklonilo sa "crne liste" koja je branila američkim kompanijama da ulažu u "Xiaomi".

Cena akcije je varirala od sredine januara, kada je Tramp tokom svojih poslednjih dana na funkciji predsednika SAD, uvrstio "Xiaomi" u grupu kompanija koje Bela kuća smatra "pretnjom" za nacionalnu bezbednost.

"Xiaomi" je inače jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona na svetu, i ujedno kompanija koju je Trampova administracija označila kao "Communist Chinese military companies" (ima ih 9 u grupi). Tu su još i "TikTok", odnosno "CNOOC".

Američki sudija Rudolf Kontreras presudio je u petak da "Xiaomi" ne treba smatrati pretnjom, što je svakako prekretnica za dalje poslovanje ove firme. Otkako je Tramp doneo odluku o crnoj listi, deonice "Xiaomi"-ja su pale više od 40%, tako da je rast od 12% evidentan oporavak.

Ipak, iako je situacija krenula nabolje za "Xiaomi", ne mogu isto reći i kompanije "Huawei" i "ZTE", što znači da ublažavanje tenzija između Kine i SAD još uvek nije "na stolu". Vašington tvrdi da je "Huawei" blisko povezan sa kineskom vojskom i da bi Peking mogao da koristi njegovu opremu za špijunažu.

Tehnološki div svakako negira ove optužbe. A kada je reč o "Xiaomi"-ju, ta kompanija je osnovana pre 11 godina u glavnom kineskom gradu. Koristi operativni sistem MIUI, i veoma je popularna među današnjim kupcima.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>