• 4

Zlato i bakar vadićemo na leto: Otvara se i rudnik Čukaru Peki kod Bora

Projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara

  • 4
Rudnik, podzemni, šine, zlata, srebra, bakra Foto: Shutterstock

Otvaranje rudnika "Čukaru Peki" kod Bora planirano je na leto, saopšteno je na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa Ðan Simingom, generalnim direktorom kineske kompanije "Ziđin koper“, većinskim vlasnikom RTB-a Bor, i generalnim direktorom "Ziđin majninga“ Fu Feilongom.

- Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora su tu da vam pomognu u realizaciji investicije koja je od izuzetnog značaja za državu. Tu smo da podržimo planirane projekte, kao i ulaganja u zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine. Dosta toga je stajalo u prethodnom periodu, uz ogroman trud Ministarstva i Elektromreže Srbije (EMS) pokrenuli smo procese i stvari se sada rešavaju - rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je bilo reči o napajanju električnom energijom, rekonstrukciji trafo-stanica u Majdanpeku, flotacijama Veliki Krivelj i Bor 5, izmenama Zakona o rudarstvu, te nastavku rudarskih aktivnosti u rudniku Veliki Krivelj.

Ksko se navodi u saopštenju, sagovornici su se dogovorili da se organizuje poseban sastanak s gradonačelnikom Bora i lokalnom zajednicom na temu preseljenja meštana sela Veliki Krivelj.

Dodaje se da je generalni direktor „Ziđin majninga“ predstavio aktivnosti kompanije na otvaranju rudnika „Čukaru Peki“ i izvestio potpredsednicu Vlade da je otvaranje rudnika planirano na leto.

Projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika „Čukaru Peki“.

Na sastanku je rečeno i da se početkom rada rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“ obezbeđuju uslovi za eksploataciju ovih ruda sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta, ističe se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali čelnici Elektromreže Srbije, Instituta Bor, kao i predstavnici ambasade NR Kine u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>