• 1

Da li će naše komšije zabeležiti četvrti uzastopni kvartal sa padom ekonomije?

Najnoviji rezultat pokazuje da je BDP Crne Gore opao 7,5 odsto

  • 1
Nikšić izbori ljudi bilbordi ulice Crna Gora Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bruto domaći proizvod Crne Gore u poslednjem kvartalu prošle godine smanjen je 7,5 odsto, pokazuju podaci koje je danas objavila Uprava za statistiku Monstat. Do ovog pada došlo je zbog smanjenja potrošnje i investicija.

Monstat nije saopštio ukupni podatak o padu ekonomije u 2020, piše Bankar.me, ali kako je najavljeno prema ranijim procenama Vlade i međunarodnih finansijskih organizacija - on bi mogao da iznosi oko minus 15 odsto.

Od svih država u Evropi, veći pad ekonomije u poslednjem kvartalu 2020. imala je samo Španija, gde je iznosio 9,1 odsto. S druge strane, jedini rast ekonomije u tom periodu imale su Turska za 5,9% i Irska za 1,5%.

Od zemalja u regionu najmanji pad imale su Severna Makedonija (za 0,7 odsto) i naša zemlja, za 1,1 odsto. Crnogorski portal podseća da je to treći uzastopni kvartal sa padom tamošnje ekonomije.

U drugom tromesečju 2020. (april, maj, jun) BDP Crne Gore je smanjen 20,2 odsto, a u trećem kvartalu (jul, avgust, septembar) za čak 26,9 odsto. U prvom kvartalu (januar, februar, mart), čiji je kraj zahvatila pandemija, postojao je rast od 2,7 odsto.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. mart 2021 | 17:30

    NASIM KOMSIJAMA ZELIM BRZ OPORAVAK JER CE TO BITI I NAS USPEH EKONOMSKI !!! BIZNIS JE BIZNIS!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>