• 0
 ≫ 

"Razgovaraćemo o dodatnoj pomoći najugroženijima": Traži se rešenje koje neće preopteretiti budžet

 ≫ 

Ministar je pozvao građane da se prijave za vakcinu kako bi se proces masovne imunizacije što pre završio, a ekonomija potpuno otvorila

  • 0
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u narednih nekoliko dana zajedno s premijerkom Anom Brnabić razgovarati sa predstavnicima najugroženijih sektora kako bi se utvrdilo na koji način im se dodatno može pomoći u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa.

Uveren je da će se i sada za najugroženije sektore naći najprihvatljivije rešenje, tako da se ne optereti budžet previše, a da sačuvaju radna mesta.

Povodom protesta ugostitelja zbog novih mera Kriznog štaba koje podrazumevaju zatvaranje lokala od ponedeljka, Mali je na TV Prva rekao da je zdravlje građana najvažnije, ali da je država uvek tu da pomogne. Naglasio je da treba slušati savete lekara i pre svega sačuvati živote.

- Mi se već godinu dana borimo za živote građana i ne postoji cena za to u bilo kakvom zatvaranju, da li je ono nedelju dana ili više, ali ono što je važno jeste da se država pokazala kao partner ekonomiji - rekao je Mali.

Podsetio je da su prošle godine sprovedena dva paketa pomoći, da je pružena pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima i da smo izbegli najcrnje scenarije, kao što su masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika. Ističe da je u toku primena i trećeg paketa mera državne pomoći koji predviđa da polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća.

- Reč je o ukupno milion i po zaposlenih. Prijave su u toku. Takode, identifikovali smo sektore koji su ugroženiji, a to su turizam i ugostiteljstvo, njima ćemo dodatno pomoći, jednom celom minimalnom zaradom - rekao je Mali.

Osim toga, naveo je, na pomoć mogu da računaju i gradski hoteli, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Država, kaže, pomaže i autoprevoznicima koji će dobiti šest puta po 600 evra po autobusu.

Ministar je ponovio da su javne finansije stabilne i naveo da je stopa nezaposlenosti niža nego 2019. godine, pre pandemije. Kaže i da su sačuvana radna mesta, da nam vakcinacija ide odlično i da je Srbija u vrhu u svetu po imunizaciji.

- Treba samo izdržati narednih nekoliko meseci, biti strpljiv, a država je tu da pomogne. Sve što smo obećali, ispunili smo u dan i dinar prošle godine, a ove godine nastavljamo tim tempom - rekao je Mali.

Pozvao je građane da se prijave za vakcinu kako bi se proces masovne imunizacije što pre završio, a ekonomija potpuno otvorila i nastavila da niže dobre rezultate.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>