• 3

Od Fajzera do Moderne: U kom smeru se kreću akcije vodećih kompanija u borbi protiv kovida?

Masovna vakcinacija je uveliko u toku, širom sveta, a neke farmaceutske/medicinske firme planiraju da objave svoje poslednje studijske rezultate na proleće

  • 3
Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nakon teške 2020. i oko 2,6 miliona smrtnih ishoda od kovida-19, početkom tekuće godine krenula je masovna vakcinacija, a naša zemlja je po tome u samom vrhu, na globalnom planu.

U igri je dosta kompanija koje su prethodnih meseci intenzivno radile na razvijanju, proizvodnji i distribuciji vakcina, a među njima su Sinofarm (Kina), Sputnjik V (Rusija), zatim partneri Fajzer (SAD) i BioNTek (Nemačka), potom Moderna (SAD), AstraZeneka (britansko-švedska vakcina) itd.

Britanski Gardijan je radio detaljniju analizu o tome koliko su sve ove kompanije napredovale u 2020, mada nije uvrstio akcije Sinofarma i Sputnjika u ovaj izveštaj. Prema podacima do kojih su došli, akcije su se značajno menjale u firmi BioNTek, i to za čak 156% u prethodnih 12 meseci.

Kod njegovog partnera Fajzera, ta promena iznosi +1,8 odsto. Trenutno očekivana dobit od prodaje oba diva, u 2021, iznosi 15 milijardi dolara, a ta cifra bi mogla biti dvaput veća, ako bi BioNTek i Fajzer isporučili 2 milijarde doza ove godine.

Moderna proizvodi mRNA vakcinu, i očekuje da zaradi između 18 i 20 milijardi dolara u aktuelnoj godini. Velika Britanija je naručila 17 miliona doza od ove američke kompanije, a EU 310 miliona, i još potencijalnih 150 miliona doza za 2022. godinu. Cena akcija se u poslednjih 12 meseci menjala za +372 procenta.

U američkoj multinacionalnoj firmi Džonson & Džonson cena deonica menjala se +7,7 odsto, a predviđena zarada od prodaje u 2021. iznosi do 10 milijardi dolara. Najviše porudžbina stiglo je iz matičnih Sjedinjenih Država, zatim iz Britanije i Evropske Unije.

Takozvana "oksfordska vakcina", proizvođača AstraZeneka, uglavnom je distribuirana u Britaniju (100 miliona), EU (do 400 miliona), SAD (300 miliona) i Japan (120 miliona). Cena akcije ove kompanije menjala se nagore, za 8,6 odsto, u prethodnih 12 meseci.

Kineska kompanija Sinovak Biotek očekuje zaradu od prodaje u milijardama dolara, ali nema preciznih podataka, ipak, akcije su se menjale u opsegu od -21,6 odsto. Nemačka "CureVac" bi trebalo da u aprilu ove godine objavi poslednje studijske rezultate vezane za svoju mRNA vakcinu. Cena njihove deonice menjala se na +45,5%.

Novavaks je kompanija iz SAD, osnovana 1987. godine. U poslednjih 12 meseci, cene njihovih deonica su se menjale na nivou od 1,128%, a u 2021. predviđaju da će zaraditi "nekoliko milijardi dolara". Vakcinu ove firme uglavnom su poručile Britanija, EU, Kanada i Australija.

Video: Stevanović ispred kovid bolnice u Batajnici: Broj pregleda stalno raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uspela akcija

    18. mart 2021 | 08:59

    Veštački virus, polu uspešne vakcine i korumpirani političari, zagarantovan uspeh.

  • mima

    18. mart 2021 | 09:38

    u smeru, ko vise da zaradi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>