• 0

FED odlučio da zadrži kamatne stope blizu nule: Ekonomija još uvek krhka, ovo su potencijalni rizici

Investitori strahuju da će FED biti prisiljen da podiže kamatne stope brže nego što se očekuje, kako bi odgovorio na potencijalni visok rast inflacije

  • 0
Federalne rezerve SAD, Amerika, The Federal Reserve Building, Washington Foto: Tanjug/AP

Američke Federalne rezerve (FED) su na dvodnevnoj sednici, završenoj sinoć, odlučile da zadrže kamatne stope blizu nule i najavile da će i dalje koristiti sve alate iz svog arsenala, kako bi podržale oporavak narušene ekonomije.

U saopštenju su rekli i da su spremni da "po potrebi prilagode svoj stav o monetarnoj politici ukoliko se pojave rizici", a jedan od rizika vezan je za skok inflacije, piše CNN. FED očekuje privremeni rast inflacije u narednim mesecima.

Kada je reč o ostalim rizicima, pominju se stanje javnog zdravlja, situacija na tržištu rada i kretanja na finansijskom tržištu. Američka centralna banka takođe predviđa da će rast potrošačkih cena iznositi 2,4% do decembra 2021, što je iznad 1,8 odsto, koliko je prognozirano krajem 2020.

Ipak, FED je stava da su poskupljenja prolaznog karaktera. Investitori strahuju da će FED biti prisiljen da podiže kamatne stope brže nego što se očekuje, kako bi odgovorio na potencijalni visok rast inflacije.

Na osnovu takvih pretpostavki, prinosi na državne obveznice rastu, a juče su dostigli 13-mesečni maksimum od 1,67 odsto. Nakon saopštenja centralne banke Amerike, taj trend se primirio. Istovremeno, uzletele su deonice na Njujorškoj berzi, i to do rekordnih nivoa.

FED ne predviđa nikakvo povećanje kamata u 2021, a četiri zvaničnika centralne banke očekuju podizanje stopa od naredne godine. Za sada, referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena u rasponu od nule do 0,25 posto. Osim toga, okončanje programa kupovine obveznica još nije tema kojom se FED bavi.

- Rekli smo da ćemo nastaviti s kupovinama imovine po sadašnjoj dinamici dok god ne uočimo značajan dalji ekonomski napredak. I to stvarni napredak, a ne prognozirani - rekao je predsednik FED, Džerom Pauel.

Zvaničnici centralne banke ove zemlje procenili su da će američki BDP porasti za 6,5 posto ove godine, što je više od 4,2%, predviđenih u decembru. Bolja ekonomska vremena se smeše SAD zahvaljujući masovnoj vakcinaciji, ali i većim paketima fiskalnih podsticaja.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>