• 0

Teku li kroz Nemačku "med i mleko" ovih dana? Poslovno raspoloženje u padu, posebno u ovim granama

Sektori koji bi moglo uspešnije da nose s krizom jesu veleprodaja, proizvodnja i građevina, dok su firme koje posluju u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva - prilično pesimistične

  • 0
Majstor, auto, popravka, automehaničar, popravka automobila, tehnički pregled Foto: Shutterstock

Dok ovih dana Nemačku "trese" afera vezana za maske, dešavaju se i manje optimistične stvari u samom biznisu. Naime, skoro 20% kompanija u zemlji smatra da pandemijska kriza predstavlja pretnju njihovom opstanku.

To je pokazalo najnovije istraživanje IFO instituta o poslovnoj klimi.  U novembru je raspoloženje bilo bolje, a onda je počelo da se kvari. Udeo firmi koje osećaju da su egzistencijalno ugrožene porastao je na 18,7 odsto prošlog meseca, što je primetan rast u odnosu na novembarskih 17,6 procenata.

Ipak, situacija je po tom pitanju svakako bila najgora u maju 2020. Tada su firme osećale strah od propadanja posla u 21,8% slučajeva, navodi se dalje u IFO saopštenju.

- Među glavnim privrednim sektorima, maloprodaja prednjači po evaluaciji rizika u februaru, gde je 34,5 posto kompanija izrazilo bojazan da možda neće preživeti, a slede pružaoci usluga sa 26,3 posto - kaže Klaus Vohlrabe, šef u anketnom sektoru instituta iz Minhena.

Sektori koji bi moglo uspešnije da nose s krizom jesu veleprodaja, proizvodnja i građevina. S druge strane, bojazan je posebno izražena u turizmu, sa udelom od 83,7 odsto kompanija koje strahuju zbog neizvesne budućnosti. Sledi hotelijerstvo sa 82,3 odsto, a potom ugostiteljstvo sa 72,3%.

Firme koje se bave oglašavanjem i istraživanjem tržišta, kao i nekretninama - konkretno iznajmljivanjem prostora, takođe nisu naročito optimistične. U odnosu na njih, manje strahuju mašinska industrija (5,6%), elektroindustrija (4,4%), hemijska (3,9%) i automobilska industrija (2,3%).

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>