• 0

Škola svima održala lekciju iz biznisa i štednje: "Sunce sija pa sija, zašto da to ne unovčimo?"

Pošto nisu uspevali da zaposlenima isplate veće zarade, rešili su da postave solarne panele

  • 0
Solarni paneli ploče

Foto: Tanjug/AP

Solarni paneli su sve popularniji u poslednje vreme, ali ne samo s ekonomskog aspekta, već su i deo raznoraznih projekata zelene, održive energije, kako u SAD, tako i u EU i ostatku sveta.

Na tržištu postoje i paneli koji generišu energiju kada nema sunca, a na internetu možete pronaći "brdo" tekstova i klipova o cenama, uštedi energije, i tome slično.

Ovih dana pažnju javnosti u SAD privukla je jedna škola iz Arkansasa (školski okrug Bejtsvil), koja je zahvaljujući upotrebi solarnih panela, uspela da svom osoblju obezbedi bolje plate.

Nakon instalacije, svakom nastavniku/učitelju sleduje do 15.000 dolara više, na godišnjem planu. Bejtsvil je, naime, postavio ukupno 1.500 solarnih panela u poslednje dve godine, a razlog za to nije svest prema okolini, koliko nezadovoljstvo osoblja.

Škola nije uspevala da zaposlenima isplati veće zarade, ili bolje rečeno - "optimalne", tako da se dobar broj njih odlučio da napusti posao. Pre prelaska na solarnu energiju, škola je bila poznata po tome što isplaćuje najgore zarade u državi, tj. oko 45.000 dolara za 12 meseci.

- Zbog takvih uslova nismo mogli da zadržimo ljude - rekao je nadzornik Majkl Hester za CBS News. Primer za to je učiteljica Džin Repke koja je morala da prihvati drugi posao, kako bi nekako "sastavila kraj s krajem". Ona je navela da je "lepo što je školskom okrugu stalo do nastavnika i učitelja".

 

 

 

Postavljanjem solarnih panela, škola iz Arkansasa je uspela da uštedi značajnu svotu novca, a takođe je zaradila i prodajom električne energije - nazad u lokalnu električnu mrežu. Zbog toga su dve godine zaredom uspevali da kolegama isplate bonuse. Sada važe za školu sa jednim od najboljih primanja u zemlji.

- Škola u Bejtsvilu je ovo prva uradila. Smanjili su čekove koje pišu komunalnim službama, a povećali čekove učiteljima - izjavio je regionalni direktor lokalne energetske firme "Entegrity", Rik Vans.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>