• 0

Slovenija odustala od nacionalne avio-kompanije, zašto je to šansa za Er Srbiju?

Slovenija je imala najveći pad komercijalnih letova u Evropi posle Gruzije

  • 0
Putnici u avionu

Foto: Shutterstock

Slovenačka vlada odustala je od planova da osnuje novog nacionalnog avio-prevoznika koristeći EU fondove, objavio je portal Exyuaviation.

Plan koji mora da odobri Evropska komisija kako bi ta zemlja dobila grant od 1,6 milijardi evra i 3,6 milijardi kredita da ublaži posledice pandemije, više ne sadrži predlog o finansiranju novog avio-prevoznika.

Evropski zvaničnici prethodno su izrazili zabrinutost zbog plana da se 76 miliona evra utroši na stvaranje nove nacionalne avio-kompanije. Slovenačko ministarstvo navelo je da finansiranje nove avio-kompanije nije bilo u skladu sa "zelenim" politikama EU.

"Kako se avio-sektor još nije prebacio na obnovljive izvore energije i uglavnom koristi fosilna goriva, ti se zahtevi nisu mogli ispuniti. Zato smo povukli predlog i trenutno tražimo rešenje za alternativne izvore sredstava", rekli su iz ministarstva za slovenački list "Delo".

Slovenija je imala najveći pad komercijalnih letova u Evropi posle Gruzije, zbog uticaja koronavirusa i bankrota nacionalne avio-kompanije Adrija ervejz krajem 2019. godine.

 

U međuvremenu slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek razgovarao je sa direktorom Er Srbije za komercijalu i strategiju Jiržijem Marekom.

"Razgovarali su mogućnostima da se saradnjom poboljša povezanost Slovenije sa svetom. Zbog poverljivosti poslovnih informacija, ne možemo više ništa da kažemo o tome", rekli su iz slovenačkog ministarstva za "Delo".

Er Srbija je bila treći transferni avio-prevoznik u slovenačkoj prestonici u 2020. čime je popravila svoju poziciju iz 2019. kada je bila osma. Srpski nacionalni avio-prevoznik uspeo je da poveća svoj tržišni udeo u Ljubljani sa četiri procenta u 2019. na 10 u 2020, navodi portal Exyuaviation.

Video: Srpskih 28 državljana sletelo na Beogradski aerodrom: Stigli putnici iz Havane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>