• 4

Zašto Japanci ulažu u Srbiju, i gde im je sledeća investicija?

Atanasković i Кacumata o japanskim investicijama u Srbiji

  • 4
Anđelka Atanacković Foto: Ministarstvo privrede

Ministarka privrede Anđelka Atanasković razgovarala je danas sa ambasadorom Japana Takahiko Кacumatom o daljem razvoju privredne saradnje, posebno o japanskim investicijama u Srbiji.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, ali da postoji obostrani interes za njihovo intenziviranje.

Atanasković se zahvalila ambasadoru na japanskim investicija u Srbiji i podsetila da je Ministarstvo privrede sredstvima podsticaja podržalo dva projekta zahvaljujući kojima se ulaže više od 407 miliona evra i zapošljava 2.223 novih radnika.

Ministarka je istakla da je cilj da još više japanskih kompanija započne sa poslovnim aktivnostima u našoj zemlji imajući u vidu vrhunsku tehnologiju koju poseduju, visoki korporativni standard i organizaciju proizvodnje koja je na najvišem nivou.

„Moj zadatak kao ministra privrede je, između ostalog, i ravnomeran privredni razvoj svih delova naše zemlje. Zato bih iskoristila ovu priliku i pozvala japanske investitore da razmotre mogućnost ulaganja u centralnoj i južnoj Srbiji gde je obezbeđena neophodna infrastruktura, autoput, aerodromi u Nišu i Кraljevu, ali i obrazovana radna snaga i mreža srednjih stručnih škola“, rekla je Atanasković.

Poslovni ambijent biće još više unapređen izgradnjom autoputeva kojima će Srbija biti povezana sa susednim zemljama - Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, istakla je ona i podsetila da je zahvaljujući dobroj saobraćajnoj povezanosti sa ostalim susedima naša zemlja povezana sa tržištem Evropske unije.

Ambasador je istakao da je Srbija sve popularnija destinacija za ulaganja japanskih investitora zahvaljujući poslovnom ambijentu, kvalifikovanoj radnoj snazi, infrastrukturi, geostrateškom položaju, ali i potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Turskom.

Кompanije poput Toyote ili Nidec-a vodeći su brendovi u svojim oblastima, a izabrali su Srbiju za ulaganja upravo zbog njenog geostrateškog položaja jer predstavlja most ka EU, ali i zbog prijateljskih odnosa i gostoprimstva koje Srbija gaji prema Japanu“, rekao je Кacumata.

Navodeći da je u ovom trenutku fokus japanskih investicija bio na severu Srbije, on je izrazio nadu da će oni početi da ulažu i u ostalim delovima kada se upoznaju sa potencijalima posebno imajući u vidu saobraćajno povezivanje regiona Zapadnog Balkana izgradnjom autoputeva.

Video: Čadež: Ovaj paket mera prvenstveno čuva kičmu privrede

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>