• 4

Radna nedelja od 4 dana sada se uvodi na nivou države: Evropa je spremna za novi model rada

Zagovornici ove ideje smatraju da može pomoći za povećanje produktivnosti

  • 4
Kako se vi organizujete ovih dana?

Foto: Shutterstock

Španija je postala prva država na svetu koja će testirati četvorodnevnu radnu nedelju na nivou države. Tamošnja vlada pristala je da pokrene pilot projekat za testiranje četvorodnevne radne nedelje sa kompanijama koje su zainteresovane za taj sistem rada.

Iako će se tačni detalji pilota tek raspraviti u vladi, predloženi projekat trajao bi tri godine i vredeo oko 50 miliona evra, što bi omogućilo kompanijama da testiraju ovaj pristup sa minimalnim rizikom. 

Na primer, troškovi kompanija koje budu želele da učestvuju u projektu mogli bi da budu pokriveni 100 odsto prve godine, 50 druge godine i 33 odsto treće godine, kako bi se lakše prilagodili četvorodnevnoj radnoj nedelji.

Ideja se suočila sa protivljenjem u nekim krajevima, a jedan od lidera glavnih poslovnih udruženja u zemlji opisao je kao "ludilo" u svetlu najgore recesije u zemlji od građanskog rata. 

Od Novog Zelanda do Nemačke, ideja četvorodnevne radne nedelje postaje sve veća mogućnost.

Zagovornici ove ideje smatraju da može pomoći za povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borbu protiv klimatskih promena, a predlog je sada dobio novi značaj jer pandemija zaoštrava pitanja oko blagostanja i ravnoteže između posla i života.

 

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    19. mart 2021 | 11:51

    Kad ovo saznaju nasi robovlasnici odma se uvodi sedmodnevna radna nedelja po 12 sati rada dnevno bez odlazenja na wc ili pusenje cigareta

  • Patriota

    19. mart 2021 | 13:30

    Kod nas bi napravili da moze nedelja da traje 8 dana i da se radi po 12h. Nema spavanja,samo rad,rad i samo rad. Robivlasnicko drustvo.

  • Boban

    19. mart 2021 | 17:11

    Ma najbolje bi bilo da radnik jos placa sefu platu da bi radio kod njega, samo sto ne uzjasu radnika uzas iz godine u godinu sve gore i gore..... Ja sam radio kod privatnika za 12000 din a dana nisam imao prekovremenog i svaki dan sam radio, dana nisam imao odmora......i to sam jos uz to sve placao put mesecnu kartu 5500 din i onda vidite zasto sam radio i zasto niko nece da radi....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>