• 12

Kupujete u njima svaki dan, a znate li koji je najbolji? Top 6 najvećih trgovinskih lanaca u Evropi

Koji je vaš omiljeni?

  • 12
Supermarket, prodavnica Foto: Shutterstock

Supermarketi širom sveta ostali su otvoreni tokom najstrožijih pandemijskih mera. Njihov rad je važan jer su i dalje glavno odredište za kupovinu namirnica u Evropi.

U supermarketima se proda 41 posto svih namirnica. Slede ih hipermarketi i diskonti sa po 23 odsdto učešća.

Evo kako izgleda pregled najvećih trgovinskih lanaca:

Schwarz Grupa (Lidl i Kaufland), Nemačka

Preduzetnik Josef Schwarz se 1930. godine pridružio se kompaniji Lidl & Co. Südfrüchtenhandlung kao partner, i ona je preimenovana u  Lidl & Schwarz KG, te izgrađena u trgovinu prehrambenih proizvoda za regiju Heilbronn-Franken.

Godine 1977, Schwarz grupa je počela da se fokusira na maloprodajne markete, supermarkete i veletržnice. Dieter Schwarz (sin) nije hteo da koristi ime Scwarz-Markt već ime očevog nekadašnjeg biznis partnera A. Lidlaa ali mu je to bilo onemogućeno zbog pravnih razloga. Kada je otkrio članak o slikaru i penzionisanom učitelju Ludwigu Lidlu, od njega je otkupio prava na ime za 1.000 nemačkih maraka.

Schwarz Grupa je danas multinacionalna grupa u porodičnom vlasništvu koja upravlja lancem supermarketa i hipermarketa pod natpisima: Kaufland, Handelshof i Kaufmarkt, te diskontnim trgovinama pod brendom Lidl.

Carrefour, Francuska

Carrefour je jedan od najstarijih i najuglednijih maloprodajnih brendova u Evropi. Carrefour grupa otvorila je svoj prvi hipermarket 1963. godine, kao jedna od prvih maloprodaja u Evropi koja je uvela ovaj koncept. Tokom godina lanac supermarketa se međunarodno širio i prisutan je u Evropi, Bliskom Istoku, Južnoj Americi, Africi i Aziji. Uspeo je da uđe i na najperspektivnija tržišta poput Kine, Brazila i Indije.

Aldi, Nemačka

Globalno carstvo Aldija ostvaruje godišnji prihod veći od 80 milijardi dolara. Ukupni prihodi Aldi Grupe u Nemačkoj iznosili su skoro 29,5 milijardi evra 2019. godine, što pokazuje stalan rast tokom poslednjih godina. Takođe je u Velikoj Britaniji u 2018. godini ostvario bruto prihod od 11,75 milijardi evra.

Osnivači, braća Karl i Theo Albrecht podelili su kompaniju 1960. godine zbog spora oko toga treba li prodavati cigarete. Karl je verovao da bi to privuklo kradljivce, dok je Theo mislio drugačije. U tom trenutku su posedovali 300 trgovina s prihodom od 90 miliona nemačkih maraka. Godine 1962. uveli su ime Aldi, skraćeno od Albrecht-Diskont. Aldi Nord (Sever) i Aldi Sud (Jug) su finansijski i legalno odvojeni od 1966. godine.

Sedište Aldi Norda je u Essenu, dok je sedište Aldi Suda u Muelheimu. Granica između teritorija Aldija je u Nemačkoj poznata kao Aldi-ekvator, dok su u svetu takođe podeljeni, uglavnom po državama.

Tesco, Velika Britanija

Tesco ima trgovine u sedam zemalja širom Azije i Evrope i lider je na tržištu prehrambenih proizvoda u svojoj zemlji.

U finansijskoj godini 2018/2019, Tescov godišnji prihod iznosio je gotovo 52 milijarde funti u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj – rast od približno sedam milijardi funti u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Osim supermarketa i prodavnica, Tesco upravlja i Tesco Bankom koja ima više od pet miliona klijenata.

EDEKA, Nemačka

Edeka je jedna od najvećih nemačkih supermarket-korporacija koja je u 2017. u Nemačkoj imala tržišni udeo od 20,3 odsto

Grupa također poseduje diskontnu marku supermarketa Netto. Prihod Edeke kontinuirano je rastao tokom poslednje decenije, dostigavši 55,7 milijardi evra u 2019. godini.

Lanac je takođe jedan od regionalnih lidera kada je u pitanju nivo zadovoljstva kupaca. Edeka upravlja lancem od više od 13.000 supermarketa koji pružaju posao za 381.000 zaposlenih.

REWE Group, Nemačka

REWE Grupa je drugi po veličini lanac supermarketa u Nemačkoj iza EDEKA-e.

Takođe posluje u 10 drugih evropskih zemalja. Osnovana 1927. godine, REWE je zadruga u vlasništvu oko 3.000 svojih nezavisnih maloprodajnih članova.

Prodajna linija uključuje REWE, REWE CENTAR, REWE CITY, supermarkete Toom i BILLA, diskont PENNY, trgovine Toom DIY i B1 Discount DIY trgovine, kao i ProMarkt potrošačke elektronske trgovine.

Auchan, Francuska

Francuska multinacionalna grupa vodi jedan od najvećih trgovinskih lanaca na svetu, sa prisustvom u Francuskoj, Italiji, Španiji, Portugalu, Luksemburgu, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Kini, Tajvanu, Rusiji i Ukrajini.

Kompanija je pokrenula plan uštede troškova kroz takozvani renesansni plan oživljavanja, pomoću kojeg je povećala zaradu u 2020. godini uprkos pandemiji COVID-a 19.

Dobit kompanije je u 2020. godini iznosila 1,6 milijardi evra, što je porast od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olimdar

    19. mart 2021 | 16:50

    Sve sam lepo razumeo samo nisam jedno šta mi imamo sa tim prodavnicama kada su nam nedostupne. Kada bi u Nemačkoj Austriji Francuskoj objavili gde najviše se pazari u srpskim pridavnicama verivatno bi ih zanimalo isto kao mene gde oni pazare. Daj objavite nešto što nama dostupno pa će nas možda i zanimati ovo je mlaćenje prazne slame.

  • Tempo

    19. mart 2021 | 15:45

    Sunce je najbolje.

  • Gagi

    19. mart 2021 | 17:14

    Kupuj domaće!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>