• 0
 ≫ 

Fič potvrdio kreditni rejting Srbije na nivou od BB+

 ≫ 

Agencija već tokom tekuće godine očekuje oporavak ekonomije

  • 0
Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič u svom izveštaju koji je objavljen 19. marta 2021. godine, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopšteno je  iz Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Ministar finansijae Siniša Mali istakao je da su još jednom prepoznati odlični ekonomski rezultati Srbije, ostvareni u periodu pre i tokom pandemije.

- Ovim je potvrđeno da su uspešno sprovedene sve ekonomske mere koje je Srbija preduzimala od početka pandemije korona virusa, kao i prethodne mere fiskalne konsolidacije. Veliki šokovi izazvani korona krizom su izbegnuti, zadržali smo radna mesta, a država i novim ekonomskim merama nastavlja da svodi posledice na najmanju moguću meru - rekao je Mali.

Zajedničkim naporima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, kao i donetim sveobuhvatnim paketom mera monetarne i fiskalne politike, koji između ostalih, uključuje niz mera za podršku domaćinstvima, subvencije za plate, moratorijum na otplatu kredita, smanjenje kamatnih stopa kao i mere za podršku likvidnosti u korporativnom sektoru, efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi, navodi se u izveštaju agencije.

Ministar Mali je podsetio da je održavanje srpske ekonomije postignuto izdvajanjem ukupno više od osam milijardi evra tokom prošle i ove godine za pomoć građanima i privredi, kao i da je u toku sprovođenje trećeg ekonomskog paketa podrške.

Implementacija mera iz obimnog paketa podrške privredi i građanima očuvala je nivo zaposlenosti u privredi, bez povećanja stope nezaposlenosti. Agencija Fitć Ratings prepoznala je i da su preduzetim strukturnim reformama stvoreni uslovi za rast priliva domaćih i stranih direktnih investicija.

- Srbija je poslednjih godina izuzetno atraktivna i poželjna investiciona destinacija, a potvrda toga je i činjenica da su strane direktne investicije, uprkos pandemiji, tokom prošle godine iznosile skoro tri milijarde evra. Nijedan strani investitor nije odustao od svojih investicija za vreme pandemije i to je dobra potvrda povoljnog ambijenta za poslovanje - naveo je ministar finansija.

Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

 

Fitć u svom izveštaju naglašava da je održana niska i stabilna inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa, kao i visok nivo deviznih rezervi, koje su dostigle 13,6 milijardi evra na kraju januara 2021. godine. Takođe, Fitč ističe ulogu bankarskog sektora u smanjivanju šokova izazvanog pandemijom korona virusa.

Navodi se da je, usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i građanima, kako bi se smanjio uticaj krize izazvane pandemijom COVID-19, u 2020. godini došlo do povećanja učešća duga u BDP-u.

Fitć predviđa da će učešće duga opšte države dostići privremeno 59,6% BDP-a u 2021. godini, a da se već od 2022. godine očekuje vraćanje duga na njegovu opadajuću putanju.

Agencija već tokom tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan privredni rast od čak 5,2% u 2021. godini i 4,5% u 2022. godini.

Ministar Mali je podsetio da korona kriza još uvek nije završena, ali da je uprkos tome, Srbija prethodnu godinu završila sa odličnim rezultatima.

Vlada Srbije će i u narednom periodu preduzeti sve neophodne mere kako bi očuvala teško stečenu finansijsku stabilnost i snažne javne finansije i obezbedila što veći privredni rast koji će dovesti do boljeg životnog standarda građana, navodi se u saopštenju.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari