• 0

Fič potvrdio kreditni rejting Srbije na nivou od BB+

Agencija već tokom tekuće godine očekuje oporavak ekonomije

  • 0
Biznismen, telefon, grafikon, berza

Foto: Shutterstock

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič u svom izveštaju koji je objavljen 19. marta 2021. godine, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopšteno je  iz Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Ministar finansijae Siniša Mali istakao je da su još jednom prepoznati odlični ekonomski rezultati Srbije, ostvareni u periodu pre i tokom pandemije.

- Ovim je potvrđeno da su uspešno sprovedene sve ekonomske mere koje je Srbija preduzimala od početka pandemije korona virusa, kao i prethodne mere fiskalne konsolidacije. Veliki šokovi izazvani korona krizom su izbegnuti, zadržali smo radna mesta, a država i novim ekonomskim merama nastavlja da svodi posledice na najmanju moguću meru - rekao je Mali.

Zajedničkim naporima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, kao i donetim sveobuhvatnim paketom mera monetarne i fiskalne politike, koji između ostalih, uključuje niz mera za podršku domaćinstvima, subvencije za plate, moratorijum na otplatu kredita, smanjenje kamatnih stopa kao i mere za podršku likvidnosti u korporativnom sektoru, efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi, navodi se u izveštaju agencije.

Ministar Mali je podsetio da je održavanje srpske ekonomije postignuto izdvajanjem ukupno više od osam milijardi evra tokom prošle i ove godine za pomoć građanima i privredi, kao i da je u toku sprovođenje trećeg ekonomskog paketa podrške.

Implementacija mera iz obimnog paketa podrške privredi i građanima očuvala je nivo zaposlenosti u privredi, bez povećanja stope nezaposlenosti. Agencija Fitć Ratings prepoznala je i da su preduzetim strukturnim reformama stvoreni uslovi za rast priliva domaćih i stranih direktnih investicija.

- Srbija je poslednjih godina izuzetno atraktivna i poželjna investiciona destinacija, a potvrda toga je i činjenica da su strane direktne investicije, uprkos pandemiji, tokom prošle godine iznosile skoro tri milijarde evra. Nijedan strani investitor nije odustao od svojih investicija za vreme pandemije i to je dobra potvrda povoljnog ambijenta za poslovanje - naveo je ministar finansija.

Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Fitć u svom izveštaju naglašava da je održana niska i stabilna inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa, kao i visok nivo deviznih rezervi, koje su dostigle 13,6 milijardi evra na kraju januara 2021. godine. Takođe, Fitč ističe ulogu bankarskog sektora u smanjivanju šokova izazvanog pandemijom korona virusa.

Navodi se da je, usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i građanima, kako bi se smanjio uticaj krize izazvane pandemijom COVID-19, u 2020. godini došlo do povećanja učešća duga u BDP-u.

Fitć predviđa da će učešće duga opšte države dostići privremeno 59,6% BDP-a u 2021. godini, a da se već od 2022. godine očekuje vraćanje duga na njegovu opadajuću putanju.

Agencija već tokom tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan privredni rast od čak 5,2% u 2021. godini i 4,5% u 2022. godini.

Ministar Mali je podsetio da korona kriza još uvek nije završena, ali da je uprkos tome, Srbija prethodnu godinu završila sa odličnim rezultatima.

Vlada Srbije će i u narednom periodu preduzeti sve neophodne mere kako bi očuvala teško stečenu finansijsku stabilnost i snažne javne finansije i obezbedila što veći privredni rast koji će dovesti do boljeg životnog standarda građana, navodi se u saopštenju.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke