• 0

Italijanski gigant zabeležio najbolju godinu u svojoj istoriji: Prodaja manja, ali efektivna

Direktor Stefan Vinklman kaže da su ih aktuelni podaci iznenadili

  • 0
Lamborghini SC20 Speedster Foto: Lamborghini

Italijanska kompanija Lamborgini, poznata po luksuznim sprortskim automobilima, ostvarila je rekordan profit u kriznoj, 2020. godini.

Štaviše, kako je saopšteno iz kompanije - ta godina je bila "najprofitabilnija u njenoj istoriji", iako fabrike nisu radile dva meseca. Gigant koji je nastao 1963. godine, posluje po okriljem Folksvagen grupe (VW), kao i Audi, Bentli, Bugati, Porše, Seat, Škoda.

Direktor Stefan Vinklman kaže da su ih aktuelni podaci iznenadili, i ne zna se šta je tačan razlog ovakvom rastu zarade. Činjenica je da je prodaja opala u odnosu na 2019, ali su se prodavala skuplja vozila.

Lamborgini je, naime, u 2020. prodao mnogo više skupih superautomobila, koji su rađeni po porudžbini. Model "Urus" je kompaniji doneo posebno veliki uspeh, odnosno skoro 60% prihoda od svetske prodaje.

Italijanski div je tokom pandemije u punom jeku uspeo da proda 7.430 automobila na globalnom planu. Najveće tržište za Lamborgini su SAD (tamo je prošle godine isporučeno 2.224 jedinica), dok bi Kina trebalo da svrgne Nemačku s drugog mesta.

Nedavno smo pisali i da je Evropa "podbacila" kada je reč o kupovini novih automobila, te je samo u Nemačkoj u prethodna dva meseca prodato 25% manje vozila. S druge strane, Kina dominira.

Dok je na Starom kontinentu u januaru i februaru prodato 1,52 miliona vozila, u Kini je prodaja iznosila 3,96 miliona. "To je jasan znak da je Kina ostavila pandemiju iza sebe, dok je Evropa još uvek vrlo duboko u krizi", naveo je autor jedne studije, Ferdinand Dudenhöffer.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>