• 3

Važna odluka za degradirane radnike: Uber popustio pod pritiskom

Oko 70.000 vozača u Velikoj Britaniji dobiće zagarantovanu minimalnu platu, regres i prenzije

  • 3
uber

Foto: Unsplash

Sredinom jeseni 2020. pisali smo o praksi poslovanja kompanija kao što su Uber i Lyft, a koja ide na štetu angažovanih radnika - vozača.

Kalifornija je tada tvrdila da, klasifikujući svoje vozače kao "izvođače", ove firme uskraćuju radnicima beneficije na koje imaju pravo po zakonu, koji je stupio na snagu 1. januara 2020.

Isti problemi važe i u Britaniji, tačnije važili su. I tamo je Uber želeo da liši zaposlene beneficija, ali je sud to odbacio. Pre oko mesec dana, najviši sud u Velikoj Britaniji presudio je da je grupa bivših vozača Ubera imala pravo na minimalnu platu i druge beneficije dok je radila.

Sada je došlo i zvanično saopštenje iz kompanije, sa sedištem u San Francisku. Oko 70.000 vozača Ubera dobiće zagarantovanu minimalnu platu, regres i prenzije, preneo je BBC.

Od sada će njihovi vozači zarađivati oko devet funti po satu, što je u Ujedinjenom Kraljevstvu najniža nacionalna satnica za osobe starije od 25 godina. Ova kompanija, inače, putem aplikacije povezuje vozače sa mušterijama kojima je potrebna vožnja.

Polemika oko statusa vozača datira od 2016. godine. Uber je za BBC rekao kako ne očekuje da će promena statusa vozača uticati na cene vožnji, a borba ovih radnika se nastavlja i u drugim zemljama. Traže od američke kompanije da ih klasifikuje kao stalno zaposlene, a ne samozaposlene radnike.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>