• 0
 ≫ 

Cene, slaba prodaja, marže: Šta je sve uticalo na prepolovljenu dobit najvećeg proizvođača nafte?

 ≫ 

Iz kompanije su pad profitabilnosti pripisali nižim cenama sirove nafte i smanjenom obimu prodaje

  • 0
nafta

Foto: Freepik.com

Saudijski naftni gigant Aramko objavio je danas, u godišnjem izveštaju o poslovanju za 2020, da je zabeležio pad dobiti od 44 posto na 49 milijardi dolara, u odnosu na profit od 88,19 milijardi dolara iz 2019. godine.

Najveća državna kompanija Saudijske Arabije je istovremeno saopštila da je zadržala iznos za isplatu dividendi na nepromenjenom nivou od 75 milijardi dolara. Glavni izvršni direktor Aramka, Amin Naser, opisao je poslednjih dvanaest meseci kao jednu od "najizazovnijih godina" u novijoj istoriji.

Iz kompanije su pad profitabilnosti pripisali nižim cenama sirove nafte i smanjenom obimu prodaje, kao i slabijim maržama u sektoru prerade i proizvodnji petrohemijskih proizvoda.

Prošlogodišnji pad dobiti je nešto veći od očekivanja analitičara koji su predviđali da će iznositi 48,1 milijardu dolara, ali uprkos tome predstavlja najbolji rezultat u poređenju sa bilo kojom javnom kompanijom na globalnom nivou.

- U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj istoriji, Aramko je potvrdio svoj jedinstveni koncept vrednosti kroz značajnu finansijsku i operativnu agilnost - naveo je Naser u saopštenju.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari