• 0

Erdoganova impulsivna odluka oborila liru: Šansu "ugrabio" američki dolar

Valuta ove zemlje pala je čak 11 odsto prema dolaru, a u odnosu na svega nekoliko dana unazad

  • 0
turska lira Foto: Unsplash

Turska lira je pala danas na rekordno nizak nivo prema dolaru, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom vikenda iznenadio investitore smenom guvernera centralne banke Nacija Agbala, i imenovanjem Sahapa Kavčioglua na tu funkciju, inače kritičara visokih kamatnih stopa.

Na valutnim berzama u Aziji, lira se trgovala jutros po kursu od 8,10 lira za dolar, što je pad od 11 procenata u odnosu na nivo na zatvaranju u petak. U jednom trenutku tokom trgovanja je čak bila u padu za 14,9 posto, na 8,4850 lira za dolar, približivši se istorijskom minimumu od 8,5800.

Zabrinutost da će dešavanja s turskom lirom izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima odrazila se na jačanje američkog dolara, valute koju investitori smatraju sigurnim utočištem. Japanski jen je zabeležio rast prema evru, australijskom i novozelandskom dolaru, usled spekulacija da će pojedinačni japanski investitori koji su nedavno kupovali liru po višem kursu - biti prinuđeni da smanje gubitke i zatvore svoje pozicije.

Dolar je registrovao neznatno kretanje prema jenu i trgovao se na nivou od 108,89 jena, a istovremeno je ojačao prema britanskoj funti na 1,3833 dolara. Evro se blago spustio prema američkoj valuti na 1,1885 dolara.

Pad apetita za rizikom izvršio je pritisak na australijski dolar, koji je pao na 0,7725 američkih dolara. Novozelandski dolar je takođe blago oslabio na 0,7153 američkih dolara.

Video: Predsednik Turske pred kamerama primio kinesku vakcinu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>