• 0

Hakeri odneli više od 4 milijarde dolara: Ovako najčešće kradu

Prošla godina je bila plodonosna i za ransomware, pa su velike akcije koje su napadačima donosile između jednog i dva miliona dolara, privukle nove cyber bande

  • 0
anonymous, anonimusi hakeri,

Foto: Pixabay

FBI je objavio godišnji izveštaj o uticajima cyber kriminala na žrtve u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem stoji da je tokom 2020. godine agenciji stigao rekordan broj slučajeva.

Internet Crime Complaint Center (IC3) je tokom prošle godine primio preko 790 hiljada pritužbi na hakerske napade, što je za oko 69% više u odnosu na 2019. godinu. Napadači su za tih dvanaest meseci odneli preko četiri milijarde dolara, a najveći broj žalbi odnosio se na phishing, non-payment/non-delivery prevare i iznude, dok je polovina izgubljenog novca napadačima otišla nakon mejl prevara u okviru kojih su ciljali manje kompanije.

Tokom 2020. povećao se i broj napada koji su uključivali krađu identiteta, te onih koje su nudile kriptovalute u zamenu za tradicionalne. U tim slučajevima su žrtve napadačima davale podatke iz ličnih dokumenata, a nakon što su ovi stekli njihovo poverenje. Posle toga su podaci korišćeni za kompromitovanje bankovnih računa, a ukradene svote su odmah prebacivane u kriptovalute, te im se gubio svaki trag, prenosi Bleeping Computer

Prošla godina je bila plodonosna i za ransomware, pa su velike akcije koje su napadačima donosile između jednog i dva miliona dolara, privukle nove cyber bande koje se uglavnom fokusiraju na kompanije iz Severne Amerike i Evrope. Na osnovu analize više od 500 napada, agencija Group-IB je uspela da isprati evoluciju ransomwarea tokom 2020. godine. Na osnovu toga se zaključilo da je ransomware scena postala veća i dinamičnija, pa je sve više onih koji na dark web lokacijama objavljuju podatke onih koji nisu platili otkupnine. Pojedini novi igrači su otpočinjali napade koje su konstruisali prema uspešnim ransomware-as-a-service modelima – programima koji nude uputstva u maniru „korak po korak“, te informišu o svemu – od toga kako se pronalaze žrtve, do toga kako se pregovara oko otkupnine.

Predviđa se da će cyber kriminal i dalje napredovati, te da će se napadači prilagođavati bezbednosnim promenama. Biće i sve više onih koje će privlačiti ogromne zarade, a ističe se da se već radi o industriji čija se vrednost već meri milijardama dolara.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>