• 0

Prvo korona, a onda i požar: Fabrika u Japanu stopira proizvodnju, akcije auto-divova odmah pale

Dve trećine proizvodnje na pogođenoj liniji čine automobilski čipovi

  • 0
Nissan Qashqai 2021 Foto: Nissan

Tojota, Nisan, Honda i drugi japanski proizvođači vozila pokušavaju danas da procene u kojoj meri će požar u fabrici automobilskih čipova kompanije "Renesas Elektroniks", koji se dogodio u petak, uticati na njihovu proizvodnju.

Ovaj nesrećan događaj bi, ocenjuje Rojters, mogao dodatno da pogorša globalnu nestašicu poluprovodnika. "Prikupljamo informacije i pokušavamo da sagledamo da li će ovo uticati na nas ili ne", rekao je portparol Honde.

Tojota i Nisan su takođe saopštili da procenjuju situaciju. Negativan uticaj ove nesreće na proizvođače automobila mogao bi da se prelije iz Japana i na druge automobilske kompanije u Evropi i Sjedinjenim Državama, jer "Renesas" ima oko 30 posto udela na globalnom tržištu poluprovodničkih podloga za čipove koji se koriste u automobilima.

Iz kompanije su saopštili da će biti potrebno najmanje mesec dana da se ponovo pokrene proizvodna linija za poluprovodničke podloge za čipove od 300 mm u fabrici Naka na severoistoku Japana, u kojoj je u petak došlo do požara na mašinama zbog kvara na električnoj instalaciji, dodaje britanska agencija.

Dve trećine proizvodnje na pogođenoj liniji čine automobilski čipovi. Kompanija takođe ima liniju poluprovodničkih podloga za čipove od 200 mm u fabrici Naka, ali ta linija nije oštećena. Usled zabrinutosti zbog uticaja požara na proizvodnju, akcije automobilskih kompanija na Tokijskoj berzi su pale, pri čemu su deonice velike trojke - Tojote, Honde i Nisana - na zatvaranju bile u minusu od preko 3,3 procenta.

Akcije "Renesasa" su tokom trgovanja beležile gubitak od čak 5,5 posto, da bi trgovački dan završile s padom od 4,9 procenata. Referentni indeks Topiks oslabio je za skoro 1,0 odsto.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>