• 1
 ≫ 

Kako se u Srbiji firme oporavljaju od stečaja, i da li uopšte mogu?

 ≫ 

Trajal je konsolidovao poslovanje posle unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), a i Tigar Pirot

  • 1
bankrot Foto: Unsplash

Suština dugotrajnih stečajnih postupaka nije u Zakonu o stečaju, već u drugim zakonima o restituciji, ozakonjenju objekata i često je za njihov završetak neophodna izmena više zakona, izjavio je danas pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, on je objasnio da pripremljeni nacrti izmena zakona o stečaju i licenciranju stečajnih upravnika treba da donesu smanjenje troškova i ograničenje vremena trajanja tih postupaka.

Upitan za konkretne stečajeve koji traju i više decenija a imovina se rastura kao što su firme Pčinja u Trgovištu ili Proleće u Bujanovcu, Ugrčić je rekao da će Ministarstvo zatražiti izveštaj od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) radi provere.

"Broj stečajeva u ALSU je smanjen, i dalje se smanjuje. Želimo da se više fokusiramo na takve slučajeve, i da u postojećem zakonodavnom okviru nađemo načina da unovčimo imovinu i namirimo poverioce", rekao je Ugrčić.

Kao dobar primer firmi koje su se oporavile i dobro posluju iako su u stečaju navedeni su deo Trajala i Tigar Pirot.

"Trajal je konsolidovao poslovanje posle unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), a i Tigar Pirot. Za Tigar postoje ozbiljna interesovanja da dobije vlasništvo", rekao je pomoćnik ministra privrede.

Istakao je i da je UPPR potvrđen za SIMPO, dok je za Jumko predat i potvrda se očekuje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uh

    23. mart 2021 | 06:30

    Mogu.Prodaju se za dinar, sruse se i tu se sagrade zgrade. Gde ces bolji oporavak od stecaja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>