• 0

Slavni glumac pozvao ulagače da investiraju u ovaj resurs: "Kriza je sve veća, a povraćaj siguran"

Met Dejmon je 2009. bio i suosnivač neprofitne organizacije "Water.org", koja je isplatila 7,2 miliona kredita, u ukupnom iznosu od 2,6 milijarde evra

  • 0
Met Dejmon Foto: Profimedia

Proslavljeni holivudski glumac Met Dejmon (51) pozvao je svetske investitore da ulažu u vodu, jer nam ozbiljno ponestaje ovog resursa. Koliko je dragocen dobro znamo, a koliko je deficitiran - govori podatak da se vodom trguje čak i na Volstritu.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), Volkan Bozkir, rekao je prošle nedelje da 2,2 milijarde ljudi iz celog sveta nema pristup sigurnoj vodi za piće i da je to "moralni neuspeh". Juče je, inače, obeležen Svetski dan vode.

Dejmon je za "Yahoo Finace" kazao da je rešenje problema "u talasu ulaganja privatnog sektora kako bi se povećao model mikrofinansiranja", a taj model je već omogućio pristup vodi za milione ljudi, te je pouzdan povraćaj za ulagače.

Glumac iz SAD je javno pozvao biznismene da spreči širenje krize s vodom, koju dodatno podstiču klimatske promene. Dejmon je 2009. bio i suosnivač neprofitne organizacije "Water.org", koja je isplatila 7,2 miliona kredita, u ukupnom iznosu od 2,6 milijarde evra.

Taj potez je omogućio bezbednu vodu za piće za čak 33 miliona ljudi. Mikrofinansiranje je na svetskom planu drastično raslo skoro 20 godina unazad. Tokom 2002. oko 68 miliona zajmoprimaca imalo je korist od ovakvih kredita, a 2013. ta cifra je porasla na 211 miliona, prema podacima "Microcredit Summit Campaign" iz 2015.

Tuš, voda, kupatilo Foto: Tanjug/AP

Osim vode, svetu ponestaje i peska, o čemu smo nedavno pisali. Posle izvora života, on je najčešće konzumirana sirovina. Naučnici kažu da njegovo ponestajanje predstavlja jedan od najvećih izazova održivosti 21. veka.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>