• 0

Iz centralne banke nema lepih vesti: Nemačka privreda oštro pada, mere prolongirane

Uslovi života su takvi da je snažno opao i promet u maloprodaji, a dodatna "kočnica" bile su i više stope PDV-a, koje su verovatno doprinele značajnom padu aktivnosti u građevinskom sektoru, u januaru

  • 0
nemačka zastava Foto: Freepik.com

S obzirom na to da u Nemačkoj mesecima ne radi ništa, osim prodavnica sa esencijalnom robom, pretpostavka Bundesbanke je da je nemačka privreda oštro pala u prvom kvartalu godine.

Mere uvedene kako bi se suzbilo širenje kovida-19 oštro su pritisnule sektor usluga i usporile snažnu aktivnost u građevini, objavila je Centralna banka Nemačke. U svom aktuelnom izveštaju, banka ističe da su mere sada strože u odnosu na one od pre tri meseca.

- Zbog toga će privredna aktivnost verovatno oštro pasti u prvom kvartalu 2021. godine, posebno u sektoru usluga čija se delatnost oslanja na neposredni kontakt s ljudima - ocenjuju stručnjaci.

Uslovi života su takvi da je snažno opao i promet u maloprodaji, a dodatna "kočnica" bile su i više stope PDV-a, koje su verovatno doprinele značajnom padu aktivnosti u građevinskom sektoru, u januaru.

Podsećamo, Vlada Nemačke je 2020. nakratko smanjila stope PDV-a. U toj zemlji je posustala i industrijska proizvodnja, kažu iz Bundesbanke, a lepše vesti tiču se samo snažnog priliva porudžbina i rast izvoza robe. Izuzetak je, međutim, izvoz u VB, koji je bio manji za čak 25 odsto u januaru.

U prošlomesečnom izveštaju, centralna banka je prognozirala oporavak privrede ovog proleća, zahvaljujući padu broja novozaraženih i vakcinaciji. Međutim, taj proces se ne pominje u aktuelnom izveštaju, jer isporuke kasne, a mediji izveštavaju o nuspojavama.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>