• 0

Iz centralne banke nema lepih vesti: Nemačka privreda oštro pada, mere prolongirane

Uslovi života su takvi da je snažno opao i promet u maloprodaji, a dodatna "kočnica" bile su i više stope PDV-a, koje su verovatno doprinele značajnom padu aktivnosti u građevinskom sektoru, u januaru

  • 0
nemačka zastava

Foto: Freepik.com

S obzirom na to da u Nemačkoj mesecima ne radi ništa, osim prodavnica sa esencijalnom robom, pretpostavka Bundesbanke je da je nemačka privreda oštro pala u prvom kvartalu godine.

Mere uvedene kako bi se suzbilo širenje kovida-19 oštro su pritisnule sektor usluga i usporile snažnu aktivnost u građevini, objavila je Centralna banka Nemačke. U svom aktuelnom izveštaju, banka ističe da su mere sada strože u odnosu na one od pre tri meseca.

- Zbog toga će privredna aktivnost verovatno oštro pasti u prvom kvartalu 2021. godine, posebno u sektoru usluga čija se delatnost oslanja na neposredni kontakt s ljudima - ocenjuju stručnjaci.

Uslovi života su takvi da je snažno opao i promet u maloprodaji, a dodatna "kočnica" bile su i više stope PDV-a, koje su verovatno doprinele značajnom padu aktivnosti u građevinskom sektoru, u januaru.

Podsećamo, Vlada Nemačke je 2020. nakratko smanjila stope PDV-a. U toj zemlji je posustala i industrijska proizvodnja, kažu iz Bundesbanke, a lepše vesti tiču se samo snažnog priliva porudžbina i rast izvoza robe. Izuzetak je, međutim, izvoz u VB, koji je bio manji za čak 25 odsto u januaru.

U prošlomesečnom izveštaju, centralna banka je prognozirala oporavak privrede ovog proleća, zahvaljujući padu broja novozaraženih i vakcinaciji. Međutim, taj proces se ne pominje u aktuelnom izveštaju, jer isporuke kasne, a mediji izveštavaju o nuspojavama.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke