• 1

Biznismen iz Malezije kupio prvi svetski tvit, i to za paprenu cenu

Osnivač poznate društvene mreže, Džek Dorsi, 21. marta 2006. godine je ostavio prvu kratku poruku

  • 1
tvit, tviter Foto: Freepik.com

Početkom meseca smo pisali o tome da je počela javna prodaja prvog svetskog tvita, odnosno kratke poruke koju je 21. marta, pre tačno 15 godina, ostavio osnivač ove društvene mreže, Džek Dorsi.

Oko dve nedelje kasnije, tvit koji je glasio "Samo postavljam svoj tvit", prodat je bogatašu iz Malezije, i to za 2,9 miliona dolara. Tvit je prodat na aukciji, a novac ide u dobrotvorne svrhe, prenosi BBC.

Kako se dalje navodi, kupac je izvršni direktor tehnološke kompanije "Bridge Oracle", Sina Estavi, a prvu kratku poruku sa Tvitera kupio je preko nezamenjivog tokena (NFT) - novom obliku, nalik kriptovaluti.

- Mislim da će godinama kasnije ljudi shvatiti pravu vrednost ovog tvita, poput slike Mona Lize - istakao je Estavi, dok je Dorsi naveo da će zarada biti pretočena u bitkoine, a zatim donirana u fond za odgovor kompanije "Africa Give".

NFT je, inače, jedinstveni digitalni sertifikat koji navodi ko je vlasnik fotografije, video zapisa ili drugog oblika na onlajn medijima. Svaki deluje kao kolekcionarski predmet koji se ne može duplirati, i u tome je glavna prednost.

Na ovaj način se prodaju i skupa digitalna umetnička dela.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>