• 1

Mogu li da se preregistrujem u pekaru pa da služim piće? Kako se dovijaju preduzetnici uz nove mere

Akcenat je ograničenje kontakata između ljudi, taкo sa se spreči širenje zaraze, nije kaznena mera

  • 1
pekara

Foto: Pixabay

Na sajtu Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor počeo je nedavno da radi Centar za Kovid-19 mere, u okviru kojeg pored najnovijih verzija naredbi i uredbi Vlade Srbije, privreda može da dobije tačnu i pouzdanu informaciju o ograničenjima koje protivpandemijske mere podrazumevaju, a tiču se njihove delatnosti i poslovanja.

Da li pojedini objekti smeju da rade, do koliko sati, u kom obimu, sa kojim kapacitetom – pitanja su na koja će privreda moći da dobije odgovor pravnog tima Centra za Kovid-19 mere, kao i tumačenje ukoliko im neka mera nije dovoljno jasna, a odnosi se na njihovo privredno društvo.

Pitanja je moguće postaviti putem kontakt forme, dok se odgovori javno objavljuju na dnevnom nivou. Već ima nekoliko upita a jedan od poslednjih odnosi se na novo radno vreme, odnosno pooštrene mere Kriznog štaba.

"Da li ukoliko bi promenili šifru delatnosti ogranka npr. u pekaru ili neku od delatnosti koja sme da radi a slična je našoj da li bi onda smeli da radimo na toj lokaciji i da poslužujemo piće i hranu?" - glasi pitanje.

Očigledno, i ovaj preduzetnik pokušava da nađe caku kako bi mogao da posluje u ograničenom vremenu, pa je u skladu sa tim i dobio odgovor od Pravnog tima:

- U vezi za Vašim pitanjem oko primene odredaba Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19  i Naredbe o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19, a koje se odnose na ograničenje radnog vremena ističemo sledeće: U skladu sa tačkom 1, stav 1, podtačkom 1) Naredbe, neće raditi objekti u kojima se obavljaju delatnosti: 1) pružanja usluga u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi,i sl.);

Dok je stavom 2. tačka 1a, podtačka 4) Naredbe propisano da u periodu od 22. marta 2021. godine od 06.00 časova dok nalaže epidemiloška situacije, svakog dana u radnom vremenu od 06.00 do 20.00 časova mogu raditi u objektima u kojima se obavljaju delatnosti priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.)

Beograd, vikend, korona mere

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dakle, navedeni objekti mogu da rade bez posluživanja hrane i pića, uz strogo poštovanje epidemioloških mera.

Ovom prilikom naglašavamo da, ''ograničenje radnog vremena'' predstavlja medicinsku, preventivnu i epidemiološku meru, a ne kaznenu meru zabrane rada i u tom smislu, akecant ograničenja je ograničenje kontakata između ljudi, tako da se spreči širenje zaraze. U tom smislu Vas obaveštavamo da srogo morate voditi računa o broju zaposlenih i kupaca koji istovremeno rade i borave u vašim prodajnim objektima - navedeno je u odgovoru.

Da dopunimo samo da je u međuvremenu dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića. 

U Jedinici za inspekcijski nadzor u NALED-u očekuju da će rad Centra značajno unapredi efektivnost protivpandemijskih mera i doprineti boljem razumevanju mera od strane privrede i građana.

Takođe, pozivaju građane i privredu da prijavljuju kršenje mera i neregularno poslovanje Kontakt centru republičkih inspekcija na telefon 011/6350322, putem onlajn forme ili nove Chatbot aplikacije IVA koju smo pokrenuli na sajtu inspektor.gov.rs.

Centar za Kovid-19 mere pokrenut je u okviru projekta reforme i modernizacije sistema inspekcijskog nadzora, koju od 2017. godine sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji s NALED-om i uz finansijsku i tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, u cilju pobolјšanja rada inspektora i ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji.

Video: Staša je žena iz snova: Razume se u automobile i popravlja ih bolje od većine muškaraca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    23. mart 2021 | 17:16

    Bolje se preregistruj kao vulkanizer pa možeš da prodaješ i koktele i salatu za poneti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>